Как да насърчаваме уменията на децата си? Как да ги превърнем в навик? Как да отгледаме едни истински иноватори? На всички тези въпроси отговаря Цветелина Камова* пред  Академия за родители. А ето и отговорите:

reading-1156865_960_720

Когато говорим за умения, най-често различаваме два вида — умения от нисък порядък (четене, писане, математика) и такива от висок порядък (решаване на проблеми, работа в екип, емпатия, критично мислене, презентационни умения). В традиционната образователна система, уви, уменията са според ръста на децата. За радост, науката успешно събори тази стигма и днес вече знаем, че готовността на детето за насърчаване на умения от висок порядък започва отрано. Всъщност, от три години. И не защото колкото по-рано, толкова по-добре, а защото това е най-подходящата възраст за успешното им развиване, за да се превърнат в навик.

Защото кога можем да кажем, че владеем едно умение?

Когато е станало навик  – прилагаме го инстиктивно, без да се замисляме дали, защо и как.

Целта на всеки родител и възпитател е да превърне ключовите умения в навик. Така, както детето мие зъбите си всеки ден, без да се замисля защо, точно така и решаването на проблеми, работата в екип, проактивността и иновативността трябва и могат да бъдат превърнати в навик. И както, за да научите мъника да си мие зъбите, сте минали през две фази — учене и системно и търпеливо напомняне, то така е и с останалите умения. Без разлика. Трябва добър механизъм за практикуване на умението и постоянство в прилагането му, докато не усетим, че детето прилага умението в най-разнообразни ситуации. И не забравяме, че заедно с невероятната скорост, с която децата усвояват на тази възраст, със същата скорост и забравят, когато няма система и повторение.

В този текст ще говорим за

умения, превърнати в навици.

Не за преминат курс, ателие или работилница, а за системно, ежедневно тренирано умение, което се е превърнало в навик.
Защото светът се промени. Браян Кокс започва всяка от последните серии на BBC “Forces of Nature” със следните думи:

“Светът е прекрасно място да му се наслаждаваш, но е още по-прекрасно да го разбираш”. А светът се развива много, много бързо. Дори за хора, за които иновациите и последните развития в даден сектор са ежедневна задача, е трудно да смогнем на скоростта. Когато говорим за децата ни, няма извинение да не знаем какво се случва и умишлено да избягваме темата. Още повече да планираме бъдещето им, без да имаме идея за настоящето им.

Да, децата ни живят в по-различен свят от нашия

и това не е непременно лошо или добро. Просто е факт, който трябва да използваме в тяхна полза. През 2017 г. Финландия ще е първата страна в света, която тестово ще въведе т.н. универсален базов доход. Тоест, хората имат гарантирана сума на месец от около 600 Евро, без да работят. Добре, но защо?

Преди да отговорим на това, нека се потопим в малка част от света, в който живеем днес и сега с тези пет примера.

kids-1093758_960_720

– В момента в света съществуват 5 изкуствени интелекта, всеки един от които изхвърля от пазара на труда по 250–300 хил. човека годишно. Става въпрос за (засега) рутинна, нискоквалифицирана дейсност, която е по-оптимално и евтино да не се върши от хора. Като call-центровете (с които Бизнес паркът в София е пълен). Има вече огромен брой изследвания, които показват кои са професиите, които ще отпаднат първи от пазара на труда в следващите 10-ина години.

– Компании по света разработват

разнообразни машини и роботи в най-различни сектори,

които да изместят определени човешки дейности, защото ги правят по-ефективно, по-евтино, по-добре. Един пример са напълно автоматизираните коли, които се управляват без шофьор. В Сингапур преди по-малко от месец тръгнаха първите тестови самоуправляващи се таксита. Транспортът ще е сектор, който напълно ще се автоматизира, още докато децата ни станат на възраст за шофьорска книжка.

– От 2012 година в света съществува CRISPR — система за модифициране на генома, която в момента се изпозва за растителни култури и мишки. Най-общо, CRISPR съдейства да откриеш и модифицираш грешки в ДНК, като “изрежеш” грешката (наследствена тежка болест, например) и я заместиш с правилен сегмент. В САЩ съществува и “гаражно” генно инженерство — можеш да отидеш с детето си на работилница, където да интегрирате гени на пигмент на патладжан в медуза и да получите лилава медуза или светеща в тъмното чушка или каквото решите. Модулите с гените са open-source и могат да се поръчват свободно и от университети.

– Работи се активно върху колониализирането на Марс

(само чуйте идеите и проектите на Илон Мъск). Възможно много от сегашните деца в близко бъдеще да работят като експерти в изследователската станция на Марс и да живеят там, а вие да им ходите на гости (и на семействата им), когато орбитите на двете планети “резонират” и те са най-близо една от друга.

Вече се работи върху механизми за удължаването на живота ни. Може съвсем скоро да открием как да живеем 180 години и даже много повече  –  представяте ли си колко на брой работни кариери можете да осъществите за толкова време? И така нататък.

to-write-774648_960_720

Та защо във Финландия ще въвеждат универсален базов доход? Защото хората отпадат от пазара на труда  – липсват ключови умения, липсват позиции за хора. Машините и софтуерът вършат за минути това, което един човек (в определни сектори, разбира се) прави за дни и седмици. И го вършат без заплати и с минимален риск от грешка. Тази тенденция ще расте с ефекта на снежната топка и има огромно значение за нас и децата ни — защото продължаваме да ги подготвяме за свят, който вече не съществува. За тип работа, който е лесно заменим от машина или софтуер и не успява да ни научи как да преуспяваме в дейностите и секторите, в които да си човек е най-голямото предимство.

Без значение дали децата ни ще бъдат инженери

във ферма за изкуствени органи, учени в лаборатория на Марс или среден клас мениджъри в телекомуникационна компания, от тяхната работа ще има нужда, само ако са много добри в това да създават продукти и услуги, които движат компанията/организацията напред и й помагат да се развива. Те трябва да могат да прояват инициатива, да доведат проект от начало до край, да работят в екип и да управляват екип, да стартират собствени дейности или даже собствена компания и да привлекат към нея необходимите им хора.

Тези нови, движещи напред компанията/бизнеса/ продукти и услуги, трябва да отговарят на едно условие  – да са иновативни, тоест да решават по оптимален, ефективен и удовлетворяващ начин определена реална човешка нужда. Това е истинската иновация. Тя не е машина и не се случва само в лаборатория с предпазни очила, а е начин на мислене и действие.

Иноваторите са хората, които измислят,

създават и налагат тези продкти и услуги и са групата хора, които е най-малко вероятно да бъдат заместени от машина или софтуер и да получават универсален базов доход, за да преживяват. Защото те вършат креативна работа и системно проявяват сложни умения от висок порядък — незаменимата комбинация, която ни прави хора.

А, знаете ли, не е толкова трудно. Може да се прави без проблем с 3,4,5,6 годишни деца — и им е забавно, и интересно и овладяват умения бързо. Но тези умения трябва да се поддържат постоянно и целенасочено, за да има резултат.

И пак за четката за зъби  –

отделили сте минимум 2 месеца, за да научите детето да си мие зъбите, настоявали сте да ги мие всеки един ден (по няколко пъти) и след това сте напомняли още една година, пак почти всеки ден, за да се превърне това в навик. Спрямо този родителски (и детски) режим работят и всички други умения.

Всички искаме да дадем на децата си повече, отколкото самите ние сме имали. Тогава нека не им даваме вчера, когато можем да им дадем утре. Да, изисква повече усилия, но нали затова сме родители.

*Цветелина Камова е създател на Red Paper Plane — иновативен начин за учене и игра за деца от 3 до 6 години, базиран на дизайн мислене

Facebook Twitter Google+

0 Коментара