Бедността не е съдба, а избор на всеки от нас. Понякога определени психологически проблеми ни тласкат към този избор. Психолозите обясняват кои са признаците, че сте заразени с бедност на емоционално ниво.

Облекчавате стреса чрез пазаруване

Хората с правилно мислене и правилно емоционално състояние никога не правят това. Опитват се да се зарадват с наистина важни покупки, а не да се справят със стреса по този начин. Ако човек е в състояние на емоционален стрес за дълго време, тогава високите нива на кортизол могат да предизвикат желание да харчите пари за нещо безполезно, само за да си угодите по някакъв начин.

Разбира се, това само изостря и без това трудната ситуация. Много хора при пълно безпаричие теглят заеми за ненужни неща. И това няма нищо общо с ниския интелект.

Нямате цели и мечти

Това състояние идва главно при тези, които са бедни и затова работят усилено. Хората с ниски доходи смятат, че не могат да забогатеят и не могат да повлияят на бъдещето си. С оглед на това за тях става още по-трудно да печелят пари. За да се отървете от този проблем е важно да получавате повече положителни емоции от живота. В това състояние ще мечтаете повече и ще се появи мотивация, ентусиазъм, амбиция.

Ограничения от детството, наложени от родителите

Ако сте израснали в бедно семейство, тогава най-вероятно сте свикнали с ограничения и незначителни спестявания. Освен това, вашите родители вероятно са ви повтаряли до втръсване, няма достатъчно пари, че е много трудно да се спечелят. Ограниченията от детството водят до депресивни мисли и емоционални проблеми в зряла възраст.

Желание да блеснете

Желанието да се откроят от останалите е основният враг за много хора. Много хора наистина искат да карат по-добра кола или да вдигнат сватба на Карибите. Няма нищо лошо в това, стига да живееш според възможностите си. Но когато се харчат много пари за маркови артикули и услуги, а доходите са нищожни, това е глупост. Богатите хора пестят пари, а бедните задлъжняват, за да изглеждат като богати.

Проблемът е, че последните са комплексирани и се опитват да докажат на всички около себе си със скъпи покупки, че не са такива.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара