Във времената на онлайн пазаруване трябва да знаете как правилно да използвате кредитна карта, като планирате финансовите си ангажименти, възползвате се от предимствата на картите и всичко останало, без да задлъжнявате.

Как да използвате кредитна карта

За да разберете как да използвате кредитна карта, макар и да изглежда очевидно, трябва да изхождате от предпоставката, че това, което използвате, са пари, взети назаем от институция. С други думи, това е кредит, който трябва да върнете в определен момент и чийто дълг може да нарасне, ако не правите периодичните плащания.

Ето защо винаги трябва да използвате съвестно наличната си кредитна сметка. Плащането по този начин трябва да отговаря на вашия джоб и на конкретните условия на личните ви финанси.

Въпреки това, за да знаете как да използвате кредитна карта, има няколко неща, които трябва да вземете предвид преди, по време и след използването ѝ.

Преди плащане с карта

Преди да започнете да плащате с карта, трябва да вземете под внимание следните моменти:

 • Преценете дали можете да купите в брой. В зависимост от състоянието на личните ви финанси трябва да прецените дали да купувате в брой или с дебитна карта. Като цяло се препоръчва плащанията с карта да се извършват за дълготрайни или скъпоструващи стоки и/или услуги.
 • Открийте търговеца партньор. В зависимост от вида на институцията, която ви е издала картата, има търговски обекти, които имат определени отстъпки или предимства при използването на картата. Това е едно от предимствата на избора на кредит пред дебита.
 • Информирайте се за промоции и/или предимства. Банките и институциите, издаващи карти, провеждат кампании за лоялност на клиентите при условия, които облагодетелстват тези, които използват техните продукти. Много промоции се обявяват чрез имейли.
 • Проверете дали е удобно да купувате онлайн или лично, ако е възможно. Днес магазините имат различни цени за един и същ продукт, а двата начина на покупка включват възможности за плащане с кредитна карта.
 • Ако пътувате в чужбина и искате да използвате международната квота, уведомете предварително банката за страните, в които ще пътувате, за да не блокира картата ви.
 • И разбира се, подгответе добре семейния си бюджет, за да можете лесно да разберете кои разходи можете да направите и с кои е по-добре да изчакате.

По време на плащане с карта

След като сте избрали продуктите си и докато завършвате транзакцията, е препоръчително:

 • Ако плащате онлайн, проверете дали сайтът е защитен. Това може да се провери в URL адреса на страницата (който се появява в горната част на браузъра, където се въвежда името на уебсайта). След „http“ трябва да има буква s, т.е. да бъде „https“. Това означава, че сайтът има SSL сертификат. Ето още няколко съвета как да избягвате измами.
 • Когато транзакцията се извършва лице в лице, дръжте картата под око. Ако имате подозрения, въведете грешна парола, защото ако покупката бъде приета, може да станете жертва на престъпление. Научете повече за клонирането на кредитни карти.
 • Определете броя на вноските според разумните условия и сумите, които можете да си позволите. Ако е възможно да платите наведнъж, направете го, тъй като така ще спестите лихви и такси, начислявани върху месечната вноска.
 • Погрижете се за поверителността на ПИН кода си. Винаги се старайте да покривате клавиатурата, на която въвеждате паролата си, и не я споделяйте с никого! В този смисъл никоя банка или търговска институция няма да поиска от вас тази информация по имейл.

След плащането с кредитна карта

След като завършите транзакцията, обърнете внимание на следните точки:

 • Платете преди датата на фактуриране. Опитайте се да спазите този срок, тъй като това спестява лихви и допълнителни такси.
 • Избягвайте плащането на минимална вноска, тъй като тази опция ви принуждава да плащате лихви и такси и не означава непременно намаляване на дълга. Опитайте се да платите възможно най-скоро това, което дължите!
 • Поискайте касов бон, или доказателство за общата стойност на покупката. Това ви позволява да го сравните с банковото си извлечение и да предявите претенции, ако има някакви грешки.
 • Проверете банковото си извлечение. По този начин можете да виждате транзакциите си, да следите разходите си и да планирате плащанията си.

Източник: https://barzicrediti.eu/category/%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8/

Facebook Twitter Google+

0 Коментара