Известният физиолог И. П. Павлов преживял тежка операция. На третия ден помолил да му донесат шибой – цветето, което отглеждал много години. В болничната стая шибоят го връщал към цветните лехи и тревните площи, към радостта от градинския труд.

Букетът във вазата оказва положително физиологично въздействие върху човека. Със своето очарование и ухание цветята повишават настроението, а доброто настроение стимулира защитните сили на организма, успокоява, повишава производителността на труда.

Прието е да се говори за „език на цветята“. Той се е родил в Древния изток: създали го жените. Възникнали символи, благодарение на които можело да се разговаря. Така азалията означавала тъга, породена от самота. По броя на пъпките на зюмбюла се съдело за деня на срещата, а броят на камбанките посочвал нейния час.

В XIV век езикът на цветята проникнал във Франция, после в Англия и се разпространил в цяла Европа. Синчецът означавал доверие, маргаритката — съгласие, лилията — чистота, а карамфилът — страст.

Украсата на стаята с цветя е изкуство. Неумелите ръце -могат да похабят и най-хубавото цвете. Красив е букетът с дълги стъбла и естествено натопен във висока ваза. За да се запазят цветята във вазата по-дълго, водата се сменя всеки ден, през ден се отрязва малко парченце от всяко стъбло. За по-дългия живот на розата се препоръчва да се реже под водата.

По-дълго живеят цветята, набрани рано сутринта. (През това време клетките на растенията са пълни с най-голямо количество сокове.) Не е желателно цветята да се късат, защото после трудно всмукват вода. По-добре е да се отрязват с остър нож, като се оставят по възможност по-дълги стъбла.

За цветята и декоративните растения в саксии са необходими светлина, вода и топлина в зависимост от климатичните условия на „родните им места“.  Много малко цветя се нуждаят от вода всеки ден. Повечето от тях не са в състояние да консумират „дневната дажба“ и корените им започват да гният. Кактусът например, пришълец от безплодните пустини, не търпи обилно поливане, особено през зимата. Има едно правило:

цветята да се поливат тогава, когато почвата в саксията при пипане е суха.

Тъй като пръстта с времето се изтощава, през 1-2 години те се пресаждат в нова. Това става през пролетта.

За да бъдат стайните растения свежи, трябва отвреме навреме да се почистват от праха, който пречи на листата да дишат. С хладка вода се намокря меко парче тъкан или гъба и много внимателно се измиват големите листа. Дребнолистните растения през зимата се напръскват с вода, а през лятото се поставят под дъжда.

Цветята и декоративните растения се поливат през зимата сутрин, а през лятото – вечер.

Редовното проветряване на стаята е така необходимо за цветята, както и за хората. Но цветята не обичат течението. Тютюневият дим също им вреди.

Зелените виещи се растения не изискват много светлина. За тях е подходящо прохладно място.

Цветята нерядко влияят на човешкия организъм. Има случаи на вродена или придобита свръхчувствителност – по кожата могат да се появят различни алергични обриви. Най-често те приличат на промените, които се получават при ужилване с коприва – розово-червени и силно сърбящи. В други случаи се наблюдават розово-червеникави петна, пъпки, мехурчета. Някои лилии например образуват мехури. Силно алергизиращо растение е игликата. Тя не бива да се държи в жилища на алергизирани хора, в болници (особено в кожни отделения), в лекарски и зъболекарски кабинети.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара