Какви са обстоятелствата и погрешните схващания, вследствие на които много млади хора не практикуват безопасен секс, разкри Durex като обяви резултатите от ново проучване. Задълбоченото изследване е комбинация от анкети и интервюта на млади хора, проведени в продължение на две години. Докладът показва шокиращата липса на знания за сексуално преносими инфекции, нежеланата бременност, както и за отношението на противоположния пол към секса. Проблемът е засегнат и в документален филм, който показва какво всъщност споделят момчетата за секса, мислейки си, че момичетата не ги чуват.

louvre-832314_960_720

Според данните младите са наясно, че трябва да използват презерватив всеки път, но когато моментът настъпи, това правило твърде често бива пренебрегвано. Много младежи не са притеснени за последствията от секса без предпазни средства и/или не са достатъчно уверени, за да настояват да използват кондом, което означава че те често поемат рискове, които са наясно, че не бива да поемат.

Общоприетото схващане че, „това няма да се случи точно на мен“, в комбинация с липсата на осведоменост за инфекциите, предавани по полов път, и нежеланата бременност подхранват развитието на така наречената „култура на непреодолимостта“ .

Фактите са показателни: 40% от сексуално активните на възраст между 16 и 24 години признават, че са правили секс с повече от един партньор без презерватив, а 61% дават утвърдителен отговор, че обикновено не помислят за презерватива до момента, в който той не им потрябва.

Въпреки този често поеман риск, само 14% от анкетираните признават, че сексуално предаваните инфекции са тяхното основно притеснение. По-малко от четвърт споделят, че най-голямото им притеснение от незащитения секс е нежеланата бременност.

Prouchvane_na_Durex_za_naglasite_kum_praktikuvaneto_na_bezopasen_seks (2)

Данните показват още какви са мащабите на бариерите пред безопасния секс. Почти половината (48%) от участвалите в проучването смятат, че никой от техните приятелски кръгове не би се заразил с ХИВ и СПИН. „Миналата седмица правих секс с някого без да използвам презерватив. Отидох в болницата, взех хапче и проблемът беше решен. Същото е като да имаш настинка“, споделя един от анкетираните. „Мисля, че ХИВ-ът е свързан с поколенията. Нашето поколение не мисли за ХИВ“, е мнението на друг от участниците в проучването.

Ключът е в самочувствието

Durex смята, че проучването и документалният филм са разкрили някои нови методи за преодоляване на тези предизвикателства, които целят да инициират промяна в отношението към безопасния секс. Компанията създава онлайн канал, осигуряващ практически и честни съвети за секса и връзките на младите хора.

В  проучването младите жени споделят, че независимо, че са наясно, че трябва да настояват партньорът им да използва презерватив редовно, в много случаи двойката не използва презерватив по ред причини. Един от често срещите доводи е, че ако те настояват партньорът им да използва презерватив, това би го отблъснало.

Prouchvane_na_Durex_za_naglasite_kum_praktikuvaneto_na_bezopasen_seks (1)

Проучването разкрива още, че подходът на над една трета от момчетата е да се опитат да избегнат използването на презерватив, но документалният филм показва, че много намират за възбуждащи ситуациите, в които това да си с презерватив не подлежи на обсъждане. Всъщност 79% от младите мъже твърдят, че е възбуждащо, когато жените настояват да използват презерватив.

„Аз лично го обожавам. Ако тя извади презерватив, а ти просто си готов да го сложиш….да започваме!“  

 

Още данни:

– 34% от момчетата предпочитат да правят секс без презерватив, опитвайки се да се измъкнат, без да го използват.

– 15% от анкетираните момичета казват, че си носят презерватив винаги когато излизат навън

– Трима от четирима анкетирани признават, че в известна степен се срамуват да говорят за секс

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара