Да ти се дояде сладолед през зимата или да си мислиш за маслини насред важно съвещание – не е грях, на всеки се случва. Обикновено обаче ние не обръщаме внимание на странните приумици на вкуса ни. Или най много да ни зачовърка въпросът: „Дали пък не съм бременна?“ Това е един от възможните отговори, но не е единственият.

Внезапният пристъп да хапнете точно в този момент определен вид храна е послание от организма, че му липсват жизненоважни вещества. Ето какви хранителни страсти се развихрят най-често и за какво сигнализират те.

nuts-228043_960_720

Фъстъци, кашу

Пристъп на желание да хапнете фъстъци, кашу или каквито и да е други ядки е присъщ на жителите на големите градове. Ако интересът ви към ядките е траен, значи не ви достигат витамините от гр В. А иначе спонтанното, но временно влечение да хрускате ядки често се появява по време на напрегната работа или след натоварени с отговорности мероприятия, когато е необходимо да попълните настъпилия дефиц от антистрес витамини.

Слънчогледови семки

Желание да почоплят семки често възниква при пушачите, остро нуждаещи се от витамини антиоксиданти, в частност витамин Е, на който са толкова богати тези дребни занимавки.

Яйца

Те са превъзходен източник на белтъчини и е ясно, че ако страшно ви се приядат, независимо дали бъркани, варени или на очи, значи е настъпил траен дефицит на протеини в организма ви. На първо време, поне седмица-две, яжте по едно яйце на закуска. Още повече, че с него вие ще си доставите 1/3 от нужната ви за деня доза витамин В12, 1/4 от дневната доза фолиева киселина и изцяло – дозата от витамин В2.

omelette-992951_960_720

Бекон

Страстта към бекон и други пушени вкусотии обикновено преследва хора, които спазват строга диета. Ограничаването на мазнините в храненето снижава нивото на холестерина в кръвта. Пушените меса пък са продуктите, в които наситените мазнини са повече отвсякъде другаде. Не се поддавайте на изкушението!

Мляко и млечни продукти

Почитателите на млечните продукти и особено на изварата са най-вече хората, нуждаещи се от калций. Необичайно силното желание да изгълтате чаша мляко може да се появи при недостиг на незаменими аминокиселини – триптофан, лизин и лецин. За мляко се сещаме и след силна емоционална възбуда, тъй като съдържащият се в него триптофан притежава успокояващо действие.

Кашкавал

Предпочитат го пред всички останали блюда най-вече тези, които се нуждаят от калций и фосфор, И все пак, опитайте да го замените с броколи. Там тези вещества са значително повече, а калориите са много по- малко.

vegetables-981682_960_720

Лек, чесън, пикантни подправки

Остра нужда да сложат час по-скоро в уста нещо пикантно или направо да захапят глава лук изпитват тези, които имат здравословен проблем с дихателните органи. Ако на човек му се прояде чесън, ако усърдно нагъва хляб с горчица или набляга на хряна – той е на прага на респираторно заболяване(простуда, хрема, възпаление на гърлото). В тези продукти се съдържат фитонциди, които помагат на организма да се защити от инфекции и той дава знак спешно да му бъдат доставени.

Маслини, туршии

Присещането за маслини, туршии и всякакви осолени или мариновани продукти е сигнал за недостиг на натриеви соли. Потребността от тях рязко се увеличава в горещи дни, когато солта помага на организма да задържи влагата. Освен това пристрастяването към солени храни е характерно и за хора с нарушени функции на щитовидната жлеза.

prawns-646679_960_720

Морски дарове

Постоянният копнеж по морски продукти, особено миди, се наблюдава при дефицит на йод. Ако вашият проблем е такъв, просто преминете на йодирана сол в домашната кухня.

Кафе, кола

Привързаността към тези напитки свидетелства само за едно – пристрастили сте се към кофеина.

Сладолед

Той, както и останалите млечни продукти, е добър източник на калций. Но граничещата с мания потребност от леденото лакомство е характерна най-вече за хората с нарушен обмен на въглехидрати, за страдащите от хипоглекемия (рязко падане на нивото на кръвната захар) или от диабет. Психолозите пък виждат в неизмерната любов към сладоледа мъка по детството.

ice-cream-690403_960_720

Банани

Ако е достатъчно само да ви замирише на банани, за да загубите ума и дума, значи организмът ви сигнализира,че му липсва калий. Любители на бананите по правило са хората, които приемат отводняващи лекарства или препарати с кортизон. И двата вида медикаменти „изяждат“ запасите от калий в организма. В един банан има около 600 мг от полезното вещество или четвърт от нужната на организма дневна доза. Тези плодове обаче са твърде калорични. Ако сте предразположени към напълняване, за да покриете потребностите от калий, можете да замените банана с домати, бял фасул или стафиди.

Шоколад

Обожаването на шоколада е всеобщо явление. Но все пак повече от всички шоколад обичат кафеманите и хората на интензивния умствен труд, чийто мозък трябва редовно да се зарежда с глюкоза.

chocolate-799398_960_720

Възкисели плодове, боровинки

Тегли ви към лимони, боровинки или чай от шипки? Типичен вкус по време на простудни заоболявания, когато отслбаоналият организъм изпитва повишена нужда от Витамин С и калие&и соли. Нещо кисело чес¬то се дояжда и на тези, които имат здравословни проблеми с черния дроб или жлъчката.

Дини и пъпеши

В тях има много калий, калций, фосфор, магнезий, а така също и витамините А и С. Внезапен и силен апетит да похапнат от сочните плодове по принцип изпитват хора със слаба нервна и сърдечносъдова система. Между другото половин средно голяма диня съдържа не повече от 100 килокалории, така че притесненията от излишни килограми (в случай че прекалявате с тях) са напълно неоснователни.

melons-848085_960_720

Бои, мазилка, почва, тебешир

Не вярвате, че е възможно, но знаете ли колко родители онемяват от ужас при вида на любимото им дете, което с невинна физиономия чопли мазилка от стената и с наслада я налапва. Странните вкусове да се ближе боя, яде мазилка, земна почва или тебешир са присъщи на малките деца и бременните жени, при които е настъпил остър недостиг на калций и витамин Д. Този дефицит обикновено се появява в периодите на интензивен растеж и при формирането на костната система на плода по време на бременност.

Преразгледайте менюто и увеличете млечните продукти, добавете всеки ден месо или риба и задължително лъжица сметана или кондензирано мляко в чая и кафето. Можете да използвате и специални хранителни добавки. Между другото, ако не сте бре¬менна, желанието да се гризе тебешир или креда може да е и признак за повишена киселинност в стомаха.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара