Цветът на 2016 година е тюркоазено синьо или цвят „Нептун“. Той бе избран от Асоциацията на интериорните дизайнери и Оргахим. Близо 400 интериорни дизайнери, продуктови мениджъри и специалисти по колористика участваха в гласуването, което се проведе на два етапа.

944936-neptune(1)

В първият етап, чийто подход беше от общото към частното, те трябваше да избират между пет предложени цветови тенденции. Вторият беше директен избор на цвят за интериор в специално подготвено за целта приложение.

Вдъхновен от водата и морето,

в много култури този цвят е смятан за защитен талисман, цвят на състраданието и изцелението, цвят на вярата и истината. Тюркоазът е цвят, на който повечето хора реагират позитивно. Еднакво привлекателен е и за мъже, и за жени. Лесно се транспонира както в модата, така и в интериора. Комбинира се чудесно с всички останали цветове от спектъра, тъй като има както топли, така и студени нюанси. Любим е на много хора, защото едновременно успокоява и зарежда с енергия. Специалистите го препоръчват като цвят, който

предразполага към разговори,

подобрява концентрацията и създава настроение.

Колористите посочват, че цветът може да присъства под различна форма в декора на дома. Интериорните дизайнери смятат, че е подходящ за спалнята и хола, но практиката показва, че най-често е предпочитан за банята заради морските асоциации, които поражда. За кухнята се използва по-рядко, но и там стои също толкова свежо и оригинално. Посочва се като особено подходящ за офиси и кабинети.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара