Тя управлява компании, активи и хора. Има блестящи дипломи, говори езици и пътува по света. Тя създава собствен бизнес и се занимава с предприемачество. Проектира сама дизайна на жилището си, изправя косата си, закусва със смути и пазарува онлайн. Тя работи, грижи се за децата си, разхожда кучето, ходи на спорт и на йога, шофира, медитира, делегира, координира. Тя е идеалната майка (или поне се опитва да бъде), разбиращата и подкрепяща съпруга, забавната колежка и приятелка. Тя живее eко, чете книги по психология и личностно развитие, активна е в социалните мрежи, информирана е, знае всички новости в града, в света, в Холивуд, почти е открила тайната на безсънието и вечната младост. Тя е Mодерната Жена!

Print

И ако има нещо, което може да стресне тази удивителна, модерна супержена, това е въпросът:

„Какво да сготвя за вечеря?“

А въпросът никак не е лесен, защото вечерята трябва да е здравословна, но вкусна, да се хареса на всички, но да не отнема  време за приготвяне, да бъде пълноценна и засищаща, но не калорична. В някои случаи към изискванията се добавят  „без месо“, „без глутен“, „без млечни“, „без цели парченца домати“ (за едното дете), „без зелено“ (за другото дете) и т.н. и т.н., докато въпросът добие сериозна повишена трудност.

Задавала съм си този въпрос не веднъж и два пъти. Задаваха ми го приятелки, читателки и клиентки. Затова започнах да си записвам отговорите. Или поне онези отговори, които си струваше да споделя с тях. Така постепенно се получи списък от 77 отговора, а списъкът се превърна в книга, за да стигне до всяка модерна жена, която търси отговора на въпроса „Какво да сготвя?“

„В кухнята на модерната жена“ съдържа

77 бързи,  вкусни и здравословни рецепти,

които всяка ангажирана жена може да приготви с лекота и да остане доволна от резултата. Освен рецепти книгата съдържа съвети за уредите и пособията в модерната кухня, информация за здравословните ползи и рискове от различните групи продукти, съвети за подбиране, съхранение и здравословно готвене.

Едно от най-ценните неща, които споделям с вас в книгата, е моята изпитана Система от 5П, която ми помага да балансирам между предизвикателствата на модерна жена – работеща майка, домакиня и жена, която държи да се храни здравословно, но също така цени личното си време и развитие.

Моята вълшебна формула за успех, която вярвам, че може да помогне на всяка модерна жена, включва 5 действия, започващи с буквата „П“ – планиране, пазаруване, предварителна подготовка, приемане и прошка. Ето какво стои зад всяко от тях и как всичките заедно ще ви помогнат да се почувствате по-успешни, по-спокойни, по-сигурни в собствените си способности като жени. Като модерни жени.

Планиране

Планирането е абсолютна необходимост в модерния живот, в който времето е най-оскъдният и никога недостигащ ресурс. Ако нещо не е предварително планирано, вероятността да се случи намалява наполовина.  Затова е важно да планирате, както големите неща като сватба, пътуване, покупка на нов дом и т.н., така и малките – менюто за седмицата, какво да сготвя за вечеря, как да прекарам уикенда, кога да се видя с приятелки и т.н.

Част от планирането на менюто е необходимостта от:

Пазаруване

Живеем в консуматорско общество, което пазарува денонощно. И докато част от това пазаруване може да бъде приятно прекарване на времето и дори шопинг терапия, то седмичното пазаруване на хранителни продукти трудно може да се нарече разтоварващо преживяване. Не и ако част от него се случва онлайн. За да си спестите обикалянето в трафика и носенето на пазарски чанти, започнете да пазарувате повече през интернет. Още повече, че голяма част от дребните производители и фермери, произвеждащи чиста храна, предлагат продукцията си именно по този начин – с предварителна поръчка и доставка.

making-food-982410_960_720

Този начин на пазаруване е удобен, пестящ време и всичко, което е нужно, за да се случи, е:

Предварителна подготовка

А тя изобщо не е без значение! Когато планирате нещо значимо като пътуване в чужбина или покупка на нова кола например, вие със сигурност предварително четете, събирате информация, мнения, оценки и едва тогава действате. Малките неща също се нуждаят понякога от предварителна подготовка, за да се случат леко и успешно. Например, ако сте планирали какво да сготвите, знаете какви продукти са ви необходими и можете предварително да приготвите част от тях – да накиснете, да покълнете, да сварите. Така, когато дойде моментът да сготвите, ще имате подръка всичко необходимо и може само да сглобите и да поднесете.

Как изглежда всичко това на практика? Ето един пример: днес приготвям задушени зеленчуци за гарнитура, а за утре съм планирала зеленчукова крем супа. Сварявам на пара двойно количество зеленчуци и половината оставям за утре. На следващия ден пасирам предварително сварените зеленчуци с няколко чаши бульон, добавям 2-3 лъжици заквасена сметана, сол, пипер и лимон, и съм готова.

Формулата за щастлива и успешна модерна жена обаче не е пълна без другите две „П“ в уравнението. Затова не забравяйте да практикувате:

Приемане

Приемете, че колкото и да планирате, предвиждате и подготвяте предварително, има възможност някои неща да се объркат в последния момент. Такъв е животът и това се случва на всички.

Импровизирайте! Импровизирайте в живота, правете го и в кухнята! Понякога най-запомнящите се преживявания, най-любимите покупки, най-романтичните срещи, най-вкусните ястия са се случили случайно.

Прошка

И задължително си прощавайте! Ние жените често имаме склонността да търсим в себе си вината за всичко – от лошото настроение на партньора ни („с нещо съм го обидила“) и сълзите на детето, като го оставяме в детската градина („не съм добра майка“), през отказа им да харесат някоя от манджите ни („не готвя добре“) до необходимостта да направим компромис с вечерята, защото не сме успели да сготвим („храним се нездравословно заради мен“).

Онова, на което всяка от нас, модерните жени, може да се научи (защото малцина са научени на това умение от деца) е как да си прощава и как да се грижи за себе си по начина, по който се грижи за другите.

Когато започнете да прилагате тази изпитана формула за успех в живота, всички въпроси, свързани с кухнята, ще ви се сторят като детска игра. А ако все пак имате нужда от идея или подсказване, ще знаете къде да надникнете.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара