Работодателите предпочитат да наемат приятни, привлекателни хора и да повишават тези, които ги карат да се чувстват комфортно. Добри маниери, стилно облекло, учтивост, добър език и стил на писане са някои от качествата, които трябва да притежават кандидатите за работа, ако искат да успеят. Прибавете увереността, че вашето резюме, автобиография и референции са безупречни, че можете да отговорите на всички въпроси, които вероятно ще ви зададат, и тези, които вие ще зададете. Сигурно смятате, че сте готови.

control-427510_640

Грешите! При интервюто ще

оценяват не само компетентността

и интелигентността ви. Ще ви оценяват и на базата на това, което виждат, чуват и дори усещат в рамките на около 30 секунди! За толкова време “изпитващите” си съставят мнение за вашата образованост, социална позиция, нравственост, изисканост, увереност, за това дали могат да ви имат доверие и дори дали ви харесват! Около 50 % от това мнение се падат на външния вид – облекло, стойка, походка, жестове. Имате само една възможност да създадете неотразимо първо впечатление. Не я пропускайте!

Дрехите могат да ви спечелят или загубят позицията, за която кандидатствате. Дами, ако искате да обърнат внимание на идеите, а не на тялото ви, не обличайте тесни и къси поли, прозрачни блузи, дълбоки деколтета и мрежести чорапи! Няма да ви вземат на сериозно. Бизнес облеклото покрива около 90 % от тялото. Освен това издава личен вкус, култура, настроение, характер, навици, интелектуално ниво, традиции и комплекси.

Правилото е лесно: обличайте се така, както искате да се отнасят към вас. Ако искате да ви приемат сериозно, обличайте се сериозно.

Вместо да се чудите “Какво да облека?”

си отговорете на въпроса: “Какво искам да видят другите в мен?” Две прости препоръки за подходящо обличане: по-добре се облечете по-официално, отколкото неофициално и когато стигнете до аксесоарите, спазвайте правилото: колкото по-малко, толкова по-добре. Не слагайте нито евтини, нито прекалено скъпи бижута. Те и часовникът трябва да са елегантни, но семпли. И още няколко съвета:

* В бизнеса е прието да бъдеш повече облечен, отколкото разсъблечен.

*Облечете се с едно ниво по-високо от позицията, за която кандидатствате.

*Обличайте се елегантно и дори малко консервативно даже ако кандидатствате за по-артистична или творческа позиция.

*“Малко” е определението за подходящ грим, парфюм и бижута.

*Обърнете внимание на обувките. Ако не са добре подбрани или не са поддържани, може да развалят и най-изисканата рокля или костюм. Правилото за елегантната делова жена е винаги обувките да са със затворени пръсти, дори и през лятото. Една истинска дама никога не обува обувки на бос крак! Когато купувате палто или шлифер, изберете по-класически модел.

woman-690036_640

*Не носете чорапи с ярки мотиви, цветни или мрежести. Подберете подходяща шапка, ръкавици, шал, чанта и колан. Аксесоарите допълват тоалета.

*Помислете за дъвката и цигарите. И двете неща не носят червени точки на вашия имидж.

Тялото може да даде много повече информация за вашата личност, отколкото думите ви. В западните култури да гледате в очите човека, с когото разговаряте, е признак на честност и откритост. Не прекалявайте обаче с това.

Позата, която заемате, е важен индикатор за вашата самоувереност.

В зависимост от ситуацията понякога е по-добре да стоите прави, отколкото седнали. Когато сядате, направете го със стил. Не отпускайте раменете и тялото. Дръжте главата си изправена, брадичката напред и не забравяйте да дишате. Не кръстосвайте ръцете или краката, не въртете в пръстите си химикалка. Уважавайте пространството на хората около вас – агресивно и арогантно е да бъдете прекалено близо, да бутате или притискате някого. Запазете спокойствие и присъствие на духа, когато говорите. Да говорите прекалено бързо или прекалено бавно, високо или прекалено подробно, е признак на нервност.

Усмихвайте се!

Работодателите винаги предпочитат кандидати, които излъчват настроение и ентусиазъм, пред тези, които изглеждат кисели, нацупени или стресирани. Но внимавайте – усмивка, която е изкуствена или измъчена, хумор, който е маниерен, по-скоро ще ви навредят, отколкото помогнат. …Всички приготовления и притеснения за интервюто са зад гърба ви, то вече е минало. Сега какво? Още не сте свършили! Има още няколко неща, които трябва да направите. Независимо от това как преценявате, че е минало интервюто, изпратете няколко благодарствени думи, написани на ръка, до този, който ви е интервюирал. Направете го в следващите 24 часа! Проверете името и длъжността, която заема. Това ще помогне и на него да запомни вашето име. Ако сте оставили мобилен телефон за връзка, погрижете се да бъде включен и в изправност. Ако сте променили мнението си за работата, за която сте кандидатствали, и след интервюто нямате повече интерес, не изчаквайте, а се обадете и съобщете решението си.

Дали ще потърсите по обява, чрез агенция или добри приятели работата, за която мечтаете, ще я намерите по-лесно, ако сте уверена в себе си, ако се усмихвате и бъдете любезна, ако демонстрирате чувство за хумор. Бъдете естествена!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара