15 май за четвърти път ще бъде Ден на революция в храненето. Идеята е на звездният chef готвач, но и визионер, революционер и неуморим апостол на здравословното хранене, най-вече сред децата в училище, Джейми Оливър.

Food Revolution Day_021

По този повод британаският готовач създаде движение, чиято цел е да образова децата относно храната, да вдъхнови семействата да се хранят здравословно и да подтикне хората да се борят срещу епидемията от затлъстяване.

Този световен ден има за цел да поощри въвеждането на часове в училищата, в които по забавни и интерактивни начини децата да учат за здравословното хранене. Така те ще придобият основни знания и умения, които ще им помогнат да водят по-здравословен и щастлив живот. Така борбата със затлъстяването и болестите, свързани с непълноценното хранене, би била по-успешна.

Food Revolution Day_1176

Как да помогнем:

Подпишете и споделете петицията. Тя стана активна на 29 март на сайта на инициативата foodrevolutionday.com. Джейми и екипът му очакват да съберат милиони привърженици от цял свят и да връчат петицията на лидерите на Г 20.

Защо това е важно:

Проблемът със затлъстяването придобива глобални размери, като най-потърпевши и уязвими са децата. Наднорменото тегло създава предпоставки за сериозни хронични заболявания и пречи на пълноценния начин на живот. Ето и малко стряскащи статистически данни, които показват сериозността на проблема:

  • През 2030 г. 41% от населениета на земята ще бъде с наднормено тегло или с някаква степен на затлъстяване!
  • Днес над 42 милиона деца по света на възраст под 5 години страдат от наднормено тегло или затлъстяване!
  • Сърдечно-съдовите заболявания (например инфаркт и инсулт), които са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб, се дължат до голяма степен и на вредните хранителни навици.
  • За пръв път в историята на човечеството в света има повече хора с наднормено тегло отколкото с поднормено!

0215_FRD_1609

Кратък обзор на деня на революцията в храненето 2014:

  • 10,143 събития в 121 страни по цял свят.
  • 1 милиард последователи в Twitter
  • Над 1,000 посланици на добра воля по цял свят.
  • Над 9,000 училища са се регистрирали са готвят заедно с Джейми с видео връзка на живо.
  • Световен рекорд за най-голям урок по готварство, вписан в Книгата на Гинес.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара