Забавленията в детството са ключови за правилното развитие. И ние, като възрастни, продължаваме с навиците и развиваме уменията си, които сме придобили в точно в този период. Затова е важно и на нашите деца дадем правилна основа за развитието им.

Източник на изображението: elements.envato.com

Детските триколки могат да помогнат за това. Неслучайно те са едни от най-търсените играчки по света, защото не само подобряват координацията и баланса, но и гарантират незабравимо забавление сред природата.

Но какви са останалите ползи от детските триколки? Ще разберете в следващите редове.

 

Триколката в различните етапи от развитието

Детските триколки развиват предимно баланса на децата преди да се качат на велосипед с две колела. Интересно е обаче, че в етапите от израстването си, те развиват различни умения. 

 

Нека ги разгледаме по-долу:

 

  • 10-12 месеца – детето току-що се е научило да ходи. Седенето на триколката и придвижването с крачетата развива координацията.
  • 12-18 месеца – детето може да кара триколка на кратко разстояние, което може да му помогне да развие своите умения за баланс. Все още е нужен родителски надзор.
  • 18-24 месеца – на тази възраст детето е по-активно и може да кара триколката с минимална помощ от родителя, да наблюдава заобикалящата го среда и да се забавлява.
  • 30 месеца и нагоре – на тази възраст желанието за изследване на света се засилва и детето може съвсем само да се движи с триколката си.

 

В добре заредените магазини за детски играчки, като BG Hlapeta, можете да откриете триколки с родителски контрол, самостоятелни триколки, както и такива с педали за деца над 3-годишна възраст.

Ползите от триколката за малки деца

Ползите за развитието на децата от триколките са много и разнообразни. Дори самото слизане и качване раздвижва мускулните групи на ръцете и краката. Управлението ѝ изисква движение на крайниците, което ефективно подобрява координацията. Преценяването на различните ситуации е също от полза за развитието на мозъка. 

Освен това карането на триколката повишава самочувствието и усещането за самостоятелност. В началото децата могат да се чувстват объркани и затруднени, докато се научат да балансират и да завиват, но с времето ще станат по-уверени в себе си. А и ще се чувстват добре, че им гласувате доверие да се придвижват сами.

Вие, като родители, можете да запознаете децата с безопасността на пътя и да ги научите на основните правила на движение – да избягват препятствията, да пазят пешеходците и др. Така ще ги подготвите и за момента, в който ще карат велосипед на две колела. 

Благодарение на триколката, преходът към колоезденето е плавен, тъй като децата вече са запознати с основните неща. Колелата, воланът, педалите и другите части са почти идентични с тези на велосипеда. Да не забравяме и правилата за движение, които вече сте им представили.

Ще завършим с това, че макар и децата днес да са по-склонни да прекарват времето си пред компютъра или телефона, от нас зависи да променим техните навици. Ангажирането с дейности сред природата, сред които и карането на триколка, ще допринесе за разширяването на уменията и възприятията им. BG Hlapeta могат да ви съдействат с правилния за възрастта на децата ви избор.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара