Многодетните родители имат модели на мозъчна активност, които са структурно „по-млади“ от тези, които нямат голямо семейство. Това може да се дължи на постоянната необходимост от „натоварване“ на мозъка, за да се поддържа благосъстоянието на голямото семейство. Това съобщава в. „Дейли мейл“, като се позовава на изследване на учени от Йейлския университет.

В проучването са изследвани мозъчни сканирания (резултати от ядрено-магнитен резонанс) на повече от 37 000 лица от базата данни на Британската биобанка. Резултатите показват, че наличието на няколко деца в семейството допринася за „дългосрочната невропротекция“ на родителите. По-специално, многодетните родители са имали модели на мозъчна активност, които са били сходни по структура с тези на младите възрастни.

Учените предполагат, че необходимостта от постоянни грижи за децата, отглеждането им и установяването на определени правила в голямото семейство допринася за поддържането на мозъка „в тонус“. Също така невропротекцията може да се дължи на факта, че многодетните родители са склонни да имат по-високи нива на ежедневна социална и физическа активност.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара