Ипократис Пападимитракос го обичаме, защото не ни преследва като империалист всеки път, когато сложим в устата си нещо повече от малко парче ябълка или чаена лъжица киноа. Той е най-известният диетолог и експерт по здравословно хранене тук, а концепцията му, че просто трябва да слушаме тялото си, е вярна, полезна и интуитивна. Идва от Гърция и още не съм сигурен дали е най-добрият български посланик в Гърция, или най-добрият гръцки посланик в България, но е чудесен баща. И със сигурност знае как да храни детето си. Ето ви го.

3

Ипо, кажи ни най-напред  как започна флиртът ти с България?

През септември 1993 г. пристигнах да уча! Впечатлих се и се влюбих още тогава в контрастите на всяко едно ниво, усещането трудно се описва, но това беше моето място!

И какво те прави добър диетолог и специалист по правилно хранене?

Дали съм най-добрият или не, това могат да го кажат по-скоро моите клиенти, единственият ми стремеж в тези 12 години практика е да съм в крак с развиващата се наука за храненето, но най-вече с всички сили да поддържам етиката, лоялността, всеотдайността, съпричастността и човешкото отношение в моята работа и с моите клиенти.

Какви са най-честите грешки, които допускаме с храненето?

Хората не осъзнават грешките в храненето и ненормалното хранене се възприема като нормално. Нерядко чувам в кабинета си репликата „Нормално се храня, но не знам – пълнея!“

5Мисля, че е време да ни запознаеш с твоето семейство?

Ипократис, Елица и най-новият член Анна Пападимитраку. За мен е удоволствие!

Твоята половинка спазваше ли някакъв хранителен режим, докато беше бременна?

Хранила се е редовно с хубава храна и не е прекалявала, това е било достатъчно, за да се контролират килограмите по време на бременността и за бързото й възстановяване.

А как си говорите за хранителен режим у дома? Как възпитаваш щерка си в правилата на правилното хранене?

Първо, личният пример е основният начин. Каквото и да говори някой, ако не действа по начина, по който проповядва, няма стойност. Не мога, разбира се, да отрека, че понякога излизам от ролята си на диетолог и си глезя щерката със „забранени“ храни!

2Всъщност, какво означава правилно хранене при децата?

Първо, не бива да забравяме, че храненето на децата е много важна родителска задача, инвестиция за здраве, самочувствие и качествен живот на нашите деца! Правилното хранене стъпва върху елемента на редовно, качествено и в необходимите количества хранене, съобразено с индивидуалните нужди на детето.


Ти какво дете си бил?

Интересен въпрос, рус с букли, спокоен, послушен, доброто дете на мама!

Какво беше твоето детство в капиталистическа Гърция?

1Капиталистическа или не, имам много приятни спомени от него. Живях в малък град, спокоен, игра, поляни, море, къща с огромен двор, мечта за всяко дете, баби, дядовци, израснах с много любов към мен.


Какъв човек е твоят баща и на какво те е научил?

Баща ми беше капитан по корабите, силен, приключенски настроен, с малко „хазартен” характер, обичал предизвикателствата и новите неща. Много неща съм научил от него, но най-вече, че хората са си хора навсякъде – добри и лоши, научи ме да давам любов и доверие на новите хора в моя живот и да не се разочаровам, ако бъда предаден. Животът продължава!

А на какво не е успял да те научи?

Да си управлявам добре финансите!

Кой е шамарът в твоето детство, който няма да забравиш?

Смъртта на баща ми, когато бях на 16 г., но нека се повторя, както от него научих „Животът продължава“.

Какво знаеше за България, когато беше малък?

Нищо, освен че хора от моя град пътуват до България, за да се лекуват.

За какво най-често спорите с дъщеря си?

Както всяко малко дете, тя е на 2 г. , повечето неща за нея стоят върху думата „искам“. Често имаме спорове, но винаги успяваме да се споразумеем.

Какво беше последното нещо, което научи от нея?

С нейното идване в моя живот разбрах и се научих какво е истинска, чиста, кристална, безрезервна любов, това е любовта, която може да ти даде само детето ти.

Има ли нещо, което не би искал да я попиташ и има ли разговори, които са само за между дъщеря и майка?

Все още е рано за това, но все пак мисля, че родителите са равнопоставени, ако се държат като такива пред детето.

Кое е любимото ти българско ядене и кое е любимото ти гръцко?

Въпреки че кухните не се различават толкова много, винаги бих се зарадвал на един свински джолан, а като съм в Гърция, не бих отказал октопод на скара!

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара