ПРЕЯЛИ, НО ЩАСТЛИВИ

vitkina

Д-р Маргарита Виткина, ендокринолог-диетолог, Медицински център “Панацея”

Много малко са хората, които успяват да се лишат от вечеря в името на доброто здраве и тонус, или поне да намалят порциона си в разумни граници.

Ако цял ден сте в движение и задачите ви нямат край, вие похапвате в промеждутъците каквото и да е. И както се полага, вечер е нормално да си наваксате. Организмът сам го иска. Това е така, защото недохранването през деня води до дефицит на витамини и минерали, които сме изразходили. Но и до натрупване на килограми заради “компенсацията” с неподходяща храна. Така изтощеният от постоянния недостиг на качествена храна организъм затруднява обмяната на веществата и всяка погълната калория превръща в мазнини.

Защо хората обичат да се нахранят вечер до насита?

Човешкият организъм е свикнал инстинктивно да се запасява с мазнини. А те най-успешно се отлагат по време на вечерята. Въпреки непрекъснатите предупреждения на диетолозите ние предпочитаме да пропуснем закуската за сметка на вечерята.

И това е обяснимо – много от нас сутрин стават рано за работа и вместо да закусят, “кътат” минуните до последно за сън. После разграфеният от задачи ден въобще не ни дава възможност да спазваме правилата за здравословно хранене. И най-важното нещо, което правим след работа, е да се доберем по-бързо до хладилника.

Сядането на масата за вечеря има едно голямо предимство. От психологическа гледна точка то действа успокояващо като най-добрият антидепресант. Защото за разлика от сутринта, сега вече не бързаме заникъде. Можем да приготвим любимото си ядене, можем да си “поиграем” с предястията… Докато масата се препълни от блюда. Вечерята осигурява комфорт и заради възможността да се храним бавно и спокойно, което действа добре на стомашно-чревния тракт и на отделителната система.

А похапнали добре и на спокойствие вечер, ние имаме и по-спокоен сън през нощта.

salad-374173_1280

 

ВЕЧЕРЯЙ САМО В КРАЕН СЛУЧАЙ!

Доц. Евгени Стойнев, диетолог

Обмяната на веществата е най-интензивна през деня, а след като го преполовим, тя угасва. Затова е естествено “изядените” вечерта калории да се трупат по бедрата и корема.

Отказвайки се от вечерята, ние не само пропускаме едно хранене в денонощието, но и понижаваме дневния прием на калории. Би било чудесно, ако успеете и да си легнете навреме и така да “излъжете глада”. Гарантирам ви, че на сутринта ще се чувствате много по-активни. Сутринта и апетитът ще е по-голям, а закуската е важна, защото започва обмяната на веществата.

Но тъй като стереотипът на работа на съвременния човек е такъв, че в повечето случаи той има възможност да се храни добре единствено вечер, желателно е поне да спазва необходимите ограничения.

a-glass-of-428316_1280Вечеряйте, но колкото е възможно по-рано – до 18 през зимата и до 19 часа през лятото. Храната да не е обилна, да преобладават белтъчините, да е с ниско съдържание на въглехидрати и на животински мазнини, като е желателно въглехидратите да са във вид на зеленчукова салата. Така храната през нощта ще се обработи оптимално добре и няма да се натрупат мазнини в организма.

Алкохол? Да, но в рамките на допустимото. Тоест не повече от едно питие на вечеря, като под питие разбирам 50 мл концентрат или 200 мл вино, или една бира, и то приемани най-често през ден. За жените това количество е още по-ограничено, тъй като ензимът, разграждащ алкохола, при тях е по-малко.

И още едно класическо условие: вечерята да се прави поне 3 часа преди сън!

Не забравяйте, че хормоните, които стимулират образуването на мазнини в организма, вечерно време са в най-голяма концентрация. Затова прехранването вечерно време е най-рисковият момент за натрупване на мазнини.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара