Почти половината от жените с активен сексуален живот изпитват болка по време на или след интимен контакт, постоянно или от време на време. Ако сте от тях, не страдайте мълчаливо. Използвайте нашия пътеводител, за да откриете  причината за болката и да се избавите от нея

woman

Чувствате внезапна, остра болка в единия хълбок, когато вашият партьнор прониква дълбоко. Възможно е да чувствате и тъпа болка по време на менструация.

Възможна причина: Киста на яйчника. Среща се при почти 80% от жените в периода, предшестващ менопаузата.

Решение: Повечето кисти са безобидни и изчезват от само себе си в разстояние на 2-3-месечни цикъла. Все пак, нека ви прегледа гинеколог. Той ще ни направи ултразвуково изследване, за да провери диагнозата и ще ви поръча да го посетите пак, ако сексът продължава да е все така болезнен след изтичането на трите месеца. През това време можете да туширате дискомфорта с обезболяващо хапче час преди интимна близост. Докато сте в това състояние, избирайте поза, при която вие да сте отгоре.

Имате силен сърбеж в областта на гениталиите, чувствителни са дори и при съвсем леко докосване. След полов акт влагалището ви е зачервено, усещате го „пламнало”.

Възможна причина: Гъбична инфекция. В една четвърт от случаите с описаните симптоми именно тя се явява пусков механизъм за болка по време на секс. Не чакайте характерните белезникави течения. Мит е, че гъбичките винаги съобщават за себе си с течение, твърдят медиците. Понякога единственият сигнал е болката. Впрочем, виновници за сърбежа могат да бъдат и някои спрейове, ароматизирани превръзки, парфюмиран сапун, ароматни масла за вана – всички те могат да раздразнят нежната лигавица на влагалището.

Решение: Посетете гинеколог, още по-добре гинеколог-венеролог, който ще ви направи анализ, за да потвърди или отхвърли гъбичната инфекция. Ако я има, той знае как бързо и ефективно да ви излекува. Ако имате чувствителна кожа (например случвало ви се е да получавате обрив от лосион за тяло, дезодорант и т.н.), задължително преминете на неароматизирани превръзки и хипоалергенна козметика за тяло – шампоан, сапун, душ-гел, лосион от тяло. Перете бельото си само с щадящи средства – например с прахове и сапуни, предназначени за бебешко пране.

Изпитвате болка в перинеума (меките тъкани, които затварят отдолу кухината на малкия таз) при проникване и по време на половия акт.

Възможна причина: Ръбеста тъкан, образуваща се в резулат на разкъсвания или цезарево сечение по време на раждане. Почти всички жени, преживели подобно вмешателство, изпитват болка по време на секс до три месеца след раждане.

Решение: Масажирайте болезнената област веднъж на ден, като използвате лубрикант на водна основа. Това ще намали чувствителността на нервните окончания и ще направи меките тъкани по-еластични. Ако болката не изчезне след няколко месеца, ще се наложи да се подложите на малка хирургична интервенция, за да бъде отстранена ръбестата тъкан.

При проникване имате усещането, че вашият партньор се натъква на някаква вътрешна преграда. Освен това се оплаквате от болезнена менструация, болки в гърба и често ходене по малка нужда.

Възможна причина: Фиброма – фиброзен тумор на матката. Това е доброкачествено образувание, което израства на стената на матката. Размерите му варират от грахово зърно до… грейпфрут. Фиброма имат до 40% от жените на възраст от 30 до 40 години, като се предполага, че най-вероятната причина за образуването й са женските полови хормони естрогени.

Решение: Обърнете се към добър специалист гинеколог, който първо ще ви прегледа с ултразвук. Когато размерът и локализацията на фибромата бъдат установени, той ще подбере подходящото лечение. Най-ефективният метод е операцията. Но има и по-щадящи варианти, с които се прекратява постъпването на кръв в тумора и той загива.

Вие сте готова за секс, но вашето влагалище – не.

Възможна причина: Сухота на влагалището. С този проблем почти постоянно или периодично се сблъскват една четвърт от сексуалноактивните жени. А най-разпространените причини са: прием на антидепресанти; ниско либидо, което не позволява да се възбудите дотолкова, че да започне естественото отделяне на смазка; кърмене; менопауза, когато естрогените намаляват и съответно произвеждането на смазка също се понижава.

Решение: Използвайте лубрикант на водна основа.

Гениталиите ви горят, изпитвате остра болка по време на любовната прелюдия и половия акт. По същия начин ви боли, когато се опитвате да си поставите тампон, да карате колело или ако дълго се заседите на едно място.

Възможна причина: Вулвовагинит – заболяване, което може да порази или всички полови органи, или неголяма зона на входа на влагалището. Описаните симптоми се дължат на раздразнените нервни окончания на вулвата. Специалистите предполагат, че отключващи фактори са чести гъбични инфекции, чест прием на антибиотици, вагинални обриви и т.н.

Решение: Лечението е дълго, защото поставянето на самата диагноза и откриването на точния причинител е трудно. На повечето жени помага комплексно лечение, при което се съчетава прием на антидепресанти, аналгетици и физиотерапевтични процедури.

При възбуда усещате гореща, пулсираща болка в едната или в двете срамни устни. Вероятно усещате и подутина колкото голямо бобено зърно.

Възможна причина: Застойни явления в жлеза, за която дори и не подозирате. Бартолиновите жлези са разположени дълбоко в подкожната тъкан в задната част на големите срамни устни. Те произвеждат секрета, който се отделя при полова възбуда. Каналчетата им могат да се замърсят или инфектират, откъдето да се получи и задържане на секрет.

Решение: Прави се малка операция, чрез която жлезата се дренира така, че да се изчисти и да заздравее за две-три седмици. Сексът през този период е забранен.

При дълбоко проникване и след секс чувствате остра болка, която се разпростира по целия таз. Много прилича на предменструалните болки, които ви измъчват редовно.

Възможна причина: Ендометриоза, от която страдат около 15% от жените в детеродна възраст. Дължи се на разрастване на епителната тъкан, която покрива матката в други органи.

Решение: Ендометриозата може да предизвика безплодие. Жените, които дълго не могат да забременеят, биват подлагани на пълни ендоскопски изследвания, за да се установи кои детеродни органи са запушени и след това да се определи подходящото лечение.

Какво се случва: Болка, която се разпространява между бедрата по време на интимна близост и е съпътствана от постоянна потребност от уриниране. То също е съпроводето с остра болка.

Възможна причина: Инфекция на пикочните канали. Този проблем  е познат на почти 80% от жените, а над половината от тях изпитват болка по време на секс.

Решение: Изследване на урината доказва инфекция. А тя се лекува с антибиотик. Ако болката е стара, трябва да уведомите лекаря, за да предпише антибиотик и на партньора ви.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара