Целулитът не е бреме, родено от съвременната комбинация – обездвижване плюс бърза храна. На всички картини от миналите векове можете да го видите в цялата му пищност. Но в ония времена жените не са се комплексирали от него, дори напротив. Той става повод за страдание едва през втората половина на XX век, когато се появява новият идеал за красота – стройна фигура, гладка кожа и стегнат корем. Оттогава ни мъчат няколко важни въпроса.

cellulite

Как се обзавеждаме с него?

НЕ СЕ ХРАНИМ правилно. Пикантерии, пресолени храни, мариновани ястия и туршии, птиче месо с кожичката, пържоли, сметана в изобилие обезателно добавят възглавнички и ямички не само на бузите.

НЕ СПОРТУВАМЕ. Идеалните условия за разцвет на целулита създава точно обездвижването. При него съдовете по зад на та повърхнина на бедрата, където целулитът най-често се появява през по-голямата  част от деня са притиснати и оросяването е непълноценно.

НЕ СПИРАМЕ цигарите. Никотинът пречи на кръвообращението и влошава обмяната на веществата.

НЕ СЕ КОНТРОЛИРАМЕ в пиенето. Силните алкохолни напитки, кафето и кока-колата в изобилие са верни спътници на целулита.

НЕ НОСИМ свободни дрехи и обувки с нисък ток. Нарушаването на периферното кръвообращение се постига главно с носенето на много тесни панталони, стегнато бельо и 12-сантимстрови токчета. И Целулитът, повярвайте, няма да ви накара да го чакате дълго.

НЕ ОБИЧАМЕ контрастните душове. А те и редовното масажиране под душа поне в продължение на 10 минути с твърда ръкавица или четка са най-добрата домашна профилактика срещу целулит.

НЕ СЕ СЪПРОТИВЛЯВАМЕ на стреса. И целулитът задължително се усилва. А вие получавате нов повод за страдание, този път – заради фигурата.

Как да се ориентираме кога е минал в настъпление?

Единно мнение по въпроса къде свършва нормата и започва патологията няма. Няма и единна класификация. Някои козметолози делят развитието на целулита на четири стадия, други – на шест. Затова, преди да обявите бойна тревога, внимателно разгледайте проблемните за всяка жена места – корем, ханш, бедра. Според повечето специалисти за начален стадий на целулита се смятат нормалните физиологически особености на женския организъм.

ПЪРВИ СТАДИЙ когато се забелязват малки отоци и  леко повпухване. Кожата все още е равна и гладка, но подкожната мастна тъкан вече започва да задържа течности. Най-верният признак, че стс в този стадий е: порязванията и синините заздравяват по-дълго.

ВТОРИ СТАДИЙ – отоците се увеличават. Появяват се неравнини, забележими при напрягане на мускулите в областта на ханша например. Мастните отлагания се уплътняват.

ТРЕТИ СТАДИЙ – ако стиснете кожата с два пръста, отчетливо се вижда как тя става като портокалова кора. Повърхностните вени на краката вече не успяват да се справят с работата си и в капилярите се наблюдава застой на кръвния ток. Появяват се уплътнения и постоянни синини.

ЧЕТВЪРТИ СТАДИЙ – целулитът се вижда ясно дори и ако мускулите са в отпуснато състояние. Поради нарушеното кръвоснабдяване в засегнатите участъци кожата е хладна и има леко синкав оттенък. Пощипването в тези зони е болезнено.

Като ПЕТИ и ШЕСТИ СТАДИЙ обикновено се определя увеличаването на засегнатите от целулит площи, когато той се появява и по ръцете.

В повечето случаи първите три стадия се смятат за козметичен дефект, а четвъртият – за патология.

Можем ли да се справим с него веднъж завинаги?

Не. Това не е болест, а хронично състояние, с което се налага жената да се бори цял живот.
Възможно е в бъдеще да се появи таблетката чудо, която магически да го стопи веднъж завинаги.
Но засега нито един от съвременните методи не е в състояние да отстрани напълно причината за това несимпатично явление. Дори и липосукцията не дава пълни гаранции, че кожата като портокалова кора няма да се появи на други места.

Значи няма смисъл да се борим?

Съвсем не. Но само с отслабване например този проблем не може да бъде решен. Установено е, че дори и да се спазва възможно най-драстичната диета, тя ще даде ефект върху всички други части на тялото, без зоните, поразени от целулит.
Но не се отчайвайте. Ако подходът е комплексен – спазва се подходяща диета, редовно се правят упражнения, използват се и специални козметични средства и методи, успехът е налице.

Какво трябва да включва нашият арсенал?

На първо време започнете веднага да прилагате антицелулитни процедури. Сега има много препарати срещу иелулит – таблетки, чайове, пластири, гелове, кремове. Те просто допълват основното лечение. И са особено подходящи за жени, чиято професия е свързана с дълго седене и стоене на едно място. Те трябва всеки ден да нанасят антицелулитен гел на краката отдолу нагоре, непосредствено преди работа. Жените с по-големи финансови възможности могат да се възползват от методиките, при които се използват специални уреди в козметичните салони за обработване на проблемните зони.

А трябва ли изобщо да водим тази битка?

Мастната тъкан – това е своеобразно депо за неизхвърленитс от организма токсини. Следователно когато се борим с целулита, ние едновременно прочистваме организма.
Освен това характерната за целулита грапава кожа старее по-бързо. Кожата в проблемните зони не получава достатъчно хранителни вещества и кислород. Затова бързо губи еластичност.
Още една причина да не се примирявате с целулита е, че той създава предпоставки за поява на разширени вени. Пък и само по себе си излишното тегло не допринася да сме здрави и силни.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара