Отскоро съм родител и вече осъзнавам, че част от представите ми, свързани с родителството, не са съвсем реалистични. Няма как домът ми да е винаги чист и подреден. Ще има разхвърляни възглавници, петна по пода и предмети, които съм изоставила някъде, защото малкото човече е имало нужда от мен точно в този момент. Няма как да съм винаги усмихната. Ще има безсънни нощи; сутрини, в които не съм могла да си взема душ, да закуся или да си среша косата. Ще бъда по-организирана и въпреки това ще закъснявам за срещи по-често. Ще си почивам по-малко, но времето няма да ми достига в по-голяма степен от преди.

Всичко това го приемам и се примирявам. Онова с, което няма да се примиря обаче, е да допусна дъщеря ми да израсне с убеждението, че кравите са лилави, че бобчетата се раждат в консерви и че приказни герои увиват сладкишите в лъскави, шумолящи опаковки, преди да ги изпратят в големия супермаркет в мола!

Едно от най-важните и стойности неща, които мога да направя като родител, е да помогна на детето си да опознае истинската храна. Да знае произхода й, свойствата и ползите й. Да знае защо е полезно да яде зеленчуци и че пържените картофки и лучените кръгчета не са единствените зеленчуци (ако изобщо ги броим за такива). Да разпознава броколито, да знае цвета на малините, от какви животни идват млякото, яйцата и медът. Да е наясно, че сладкиш се получава, когато мама смеси различни натурални продукти в голяма купа, а после излее сместа във форма и я изпече във фурната.

Как се постига всичко това ли? Едва ли е толкова трудно!

Пазарувайте с децата си

Заведете ги на истински пазар. Там, където се продават различни плодове и зеленчуци, свежи зелени подправки, ядки и сушени плодове. Покажете им кое какво е, как да го избират и за какво да внимават. Позволете им да участват в избора ви, да носят малка кошничка с избраните от тях продукти, да се почувстват съпричастни. Децата ще са много по-любопитни да опитат плодовете и зеленчуците, в чийто избор са участвали, отколкото онези, които „магически“ са се озовали в хладилника или на масата.

Обърнете потока: заведете децата при храната. Направете нещо различно и в почивния ден вместо в мола отидете с децата на село. Помогнете им да видят къде и как живеят животните, как кокошките снасят яйца, как кравата дава мляко, къде са къщичките на пчелите. Истинското преживяване въздейства много по-силно от картинките в детските книжки. А времето, което семейството прекарва заедно на открито и сред природата, е най-пълноценно прекараното време.

Повикайте децата в кухнята и гответе заедно

Сигурно има майки, чиито коси биха настръхнали само при представата за подобно бедствие, пардон „екипно занимание“, и аз напълно ги разбирам. Далече съм от идеята, че можете да готвите с децата всеки ден. Днес, когато времето все не достига, това просто не е реалистично. Но колкото е възможно по-често правете малко място на плота, придърпайте един стол (или два), вържете на малкото човече шарена детска престилка, навийте малките ръкавчета и… поемете дълбоко въздух.

Приемете, че ще настъпи хаос и бъркотия – и че това е в реда на нещата. Приемете, че крайният резултат няма да е идеален – и че това е в реда на нещата. Приемете, че времето, за което приготвяте същата храна сама, ще се проточи двойно – и че това е в реда на нещата. Повтаряйте след мен: това е в реда на нещата.

Разберете, че в случая е без значение крайният резултат от съвместното готвене, както и колко време продължава то, а фактът, че децата научават нови неща за храната – откъде идва и как се приготвя. Дори т. нар. злояди деца са много по-склонни да опитат храната, в чието приготвяне са участвали, отколкото онази, която мама, баба или трети човек е сготвил за тях.

Отношението към храната и към правилното хранене се формира в семейната среда през най-ранните детски години. От вас зависи децата ви да предпочитат прясна и полезна храна, а не индустриално консервирани и пакетирани хранителни подобия.

Никоя възраст не е твърде ранна, за да пуснете децата в кухнята. Дъщеря ми е на 10 месеца и седи с мен на кухненския плот, докато готвя. За момента не участва, но разглежда, пипа, опознава. Малко по-големите дечица – на около две годинки, вече биха могли да „помагат“ на мама.

Ето някои от нещата, които могат да правят малчуганите между 2 и 4 годинки:

– да вадят от шушулките зелени бобчета и грахчета

– да бъркат сместа за кейк с дървена лъжица ( и разбира се, да оближат лъжицата)

– да пълнят формички за мъфини с готова смес

– да пускат плодовете и зеленчуците в сокоизтисквачката (само под наблюдението на мама или татко!)

– да поръсват ядки и семена върху мъфини (преди печене) или върху готови салати

– да режат меки плодове като банан с нож за масло

– да разделят обелените мандарини или портокали на части

– да подреждат плодовете в купи

Каки и батковци (между 4 и 7 години) могат да помагат с:

– рязането на зеленчуци за супи и яхнии (предварително срежете по-едрите зеленчуци като картофи и краставици на половинки и се уверете, че едната част на зеленчука е плоска, за да легне стабилно върху дъската за рязане, преди да го дадете на детето да довърши рязането)

– миенето на зеленчуци и правенето на салати

– чупенето на яйца (едно по едно в отделна купичка) – рязането на сладки с формички – правенето на смути (отново под ваше ръководство при използване на блендера)

– завиването на готовите палачинки на руло

– приготвянето на сандвичи

– подреждането на плънката за пица и т. н.

Наближаващите празници са дните от годината, когато обичайно прекарваме повече време у дома със семейството. Прекрасен повод да сготвите нещо заедно с децата си и да се позабавлявате. Не се учудвайте, ако таткото също реши да се присъедини към вас, заразен от общия кулинарен ентусиазъм!

Приемете, че не можем да научим децата си на всичко, не можем да ги предпазим от всичко и със сигурност не можем да бъдем идеални родители. Но можем да ги научим да се хранят пълноценно, да познават и ценят храната, да умеят да я приготвят. Така не само ще инвестираме в тяхното здраве, но и ще отгледаме едни по-свързани със земята и истинските ценности човеци. А това, че ще създадем прекрасни спомени, снимки и емоции от времето, прекарано заедно в кухнята и на трапезата, е само допълнителен бонус!

Още съвети за здравословно хранене и живот – в сайта на Маги Пашова Magipashova

Facebook Twitter Google+

0 Коментара