Че яйцето е полезно, никой не се съмнява. Друг въпрос е, че в ерата на готовите козметични препарати малцина се сещат за старите изпитани средства. А яйцето е в списъка на най- често използваните продукти в домашната козметика. Повечето подхранващи маски за коса и лице са именно на основата на жълтък, белтъкът е много полезен за мазна кожа.

egg

За жив и силен косъм

Яйцето е основен продукт в повечето маски за коса. По-точно само жълтъкът. Той може да се прилага индивидуално или в комбинации, като например:

За всякакъв тип коса

Разбиват се 1 жълтък, 2 супени лъжици рициново масло, 1 чаена лъжица ракия или коняк, и 2 ампули витамин А. Сместа се нанася върху измита коса, прави се компрес (косата се увива с топла и влажна кърпа, върху нея се слага полиетиленова шапка, а най-отгоре – хавлиена кърпа). Компресът действа 1 час. Измива се само с топла вода.

За суха коса

1 разбит жълтък се смесва с 1 супена лъжица мед, 1 лъжица зехтин, 1 лъжица шампоан и сокът от 1 глава лук (или 2 таблетки хинин, стрити на прах) се смесват. Прави се компрес, който се оставя 2 часа. Косата се измива с шампоан.

Към 2 разбити жълтъка се прибавят няколко капки ром или ракия и сок от половин лимон. Прави се маска за 15-30 минути, след което косата се измива с шампоан.

За свежо лице

За всякакъв тип кожа

Към 1 разбит жълтък се прибавят 1 супена лъжица мед и няколко капки плодов сок. Маската се нанася върху лицето и се оставя 20 минути. Измива се с хладка вода или отвара от лайка.

За суха кожа

Към един разбит жълтък се добавят 2 супени лъжици зехтин. Маската действа 15-20 минути. Отстранява се от лицето с памучен тампон, натопен в топла вода или отвара от лайка.

За мазна кожа

1 белтък се разбива на сняг, след което се добавят няколко капки лимонов сок. Маската действа 20 минути. Измива се с хладка вода или отвара от лайка.

При разширени пори

Към 1 белтък, разбит на сняг, се добавя малко брашно, за да се получи гладка и не много гъста каша. Маската действа 15 минути. Измива се с топла вода или отвара от лайка.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара