Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland България и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ е посветен на петия месец от развитието на бебето. Видеото вече е достъпно в онлайн портала „Ние сме семейство“ и дава ценни съвети за осигуряване на правилните грижи и създаването на добри хранителни навици на детето в този период от растежа.

За този важен етап в развитието на бебето експертни съвети дават педиатрите д-р Андрей Гончаров и д-р Мила Байчева, а стоматолог д-р Цветелина Дучева насочва родителите към първите грижи за зъбите.

През петия месец кърмачетата удвояват теглото си от раждане и наддават средно с 600 грама месечно, а продължителността на съня достига средно 8 часа през нощта при липса на определен дискомфорт. Забелязва се по-добра координация, децата започват да улавят с по-голяма лекота предмети, реагират на звукови стимули, а епизод 5 дава съвети за добрите практики, които родителите могат да приложат, за да подкрепят детето при първите му опити за сядане.

Въвеждането на нов вид храна е изключително важен процес по време на захранването през петия месец, като специалистите предлагат идеи за разнообразяване на пюретата и включване на различни вкусове, сред които горчиви, по-кисели, но не и сладки. Те насочват вниманието към специфични продукти, които е добре да се използват, както и ключовата роля на водата по време на храненето. Първите твърди храни трябва да са богати на желязо, като месо и риба, коментира още д-р Байчева. Използването на подходящата лъжичка и възможност за самостоятелно хранене са в основата на техниките за създаване на  правилни умения за хранене.

Според д-р Байчева при проблеми с храненето и хранителни дефицити е добре процесът на захранване да се проследява от педиатър. Тя препоръчва още през петия месец да се включат зърнени храни и каши, ако бебето не наддава тегло.

През петия месец започват и първите симптоми за зъбен пробив и безпокойство поради напрегнати венци, заради което се напътства употреба на силиконов накрайник без паста, споделя  д-р Цветелина Дучева, стоматолог. В епизода тя дава своите препоръки за това как родителите да подготвят бебето за появата на първите зъби и да му създадат нови навици.

Профилактиката в този период продължава с витамин D и не е необходимо да се дават други лекарствени добавки. Как да се стимулира зрителното възприятие, пълзенето на детето и кои са подходящите игри за детето, гледайте още в новия епизод от проекта на Kaufland България.

Поредицата „Моето бебе расте“ включва 12 епизода. Първият от тях беше излъчен на 1 юни по повод Деня на детето. Всеки епизод разказва за най-важното в грижата за бебето през всеки месец от първата му година – за неговото здраве и профилактика, хранене и хигиена, дневен режим и етапи на развитие. Информацията е представена от педиатри и специалисти по детски болести. Нов епизод от поредицата ще бъде публикуван всеки месец в портала „Ние сме семейство“ на официалната интернет страница на Kaufland България, както и на страниците на веригата в социалните мрежи.

Kaufland България е силно ангажирана с множество инициативи в полза на децата – дарителски програми, облагородяване на градската среда, образователни програми и инициативи в подкрепа на балансираното хранене и активния начин на живот. Веригата целогодишно предлага голямо разнообразие от стоки за бебета и деца със сертифицирано качество – детски храни, козметика, текстил, играчки, включително и под собствените марки Kuniboo®, bevola®, Hip & Hopps® и Kidland®. През 2022 г. Kaufland получи сертификат „Компания – приятел на детето“ от Национална мрежа за децата в потвърждение на своите успешни политики в полза благосъстоянието на децата и заради подкрепящата среда, която компанията осигурява на своите служители с деца и техните семейства.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара