Официално бе представен втория модул от от първото българско мултимодално приложение BreastHelp за профилактика, скрининг и проследяване  на рака на гърдата.

Приложението е  разработено от хирурга д-р Ваня Митова и е имплементирано в медицинската платформа Healee.

Д-р Митова е началник на Отделението по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия в УСБАЛ по Онкология в София, което е най-голямото специализирани  отделение за тази патология в България.  Преди това е била 14 години част от екипа на Клиника по хирургия на УМБАЛ “Лозенец“, като през последните години е била и Началник на Отделението по обща хирургия.

Идеята за мобилното приложение се появява преди 4 години, докато д-р Митова ежедневно се среща с пациентки с рак на гърдата, по-голяма част от тях в напреднал стадий на своето заболяване, които никога не са се преглеждали, а огромна част от тях и не знаят какво трябва да направят. Или пациентки, които търсят нейната помощ, защото са с рецидив на гърдата, тъй като не са се проследявали след първата година от диагностицирането си с рак на гърдата. Д-р Митова посочи и друг проблем за късното диагностициране на пациентите – все по-ангажираните лекари, по-малкото специалисти и все по-ограничения достъп до специализирана качествена помощ.

„Все по-често пред мен като лекар заставаха пациентки, в чиито очи виждах повече въпроси отколкото надежда. Това ме накара да се замисля, че е необходимо да има нещо друго, което да достига до пациентите, нещо, което да е така близко до тях, че да можем да променим онкологичното мислене и да достигнем до повече хора. И тогава вглеждайки се в телефона, който ежедневно докосвам стотици пъти,, дори за да проверим часа, ми стана ясно, че трябва да търся решението там.“, сподели д-р Ваня Митова.

Така започва първо да разработва алгоритъма на приложението за това как пациентките да се проследяват и впоследствие идват всички останали идеи. Три години по-късно през октомври 2022-ра година стартира първото у нас мобилно приложение за рак на гърдата BreastHelp с първия си модул за здрави жени и превенция за това социално-значимо заболяване.

Първата в България онлайн онкокомисия за рак на гърдата във BreastHelp

Няколко месеца по-късно започва работа първата онлайн онкокомисия за рак на гърдата у нас с председател проф. Константа Тимчева, онколог и мултидисциплинарен екип от специалисти – проф. Иглика Михайлова – лъчетерапевт, д-р Лидия Чавдарова – специалист по Нуклеарна медицина и д-р Ваня Митова – хирург.

Целта на онкокомисията е да улесни пациентите в достъпа им до лекари от различни специалности, които да разгледат подробно тяхната документация, да обсъдят стадия на заболяването, лечебната стратегия в различни етапи на болестта и да предложат поведение и лечение спрямо конкретния случай.

Окончателното решение на Онкологичната комисия дава възможност на пациентите да започнат или да продължат лечението си спокойни, че следват правилния алгоритъм. За консултация с онлайн онкокомисията, е необходимо да бъде инсталирано приложението BreastHelp в Healee и  да бъде предоставена пълната информация и документация за пациента. Комисията връща обобщен отговор на дадено пациентско запитване в рамките на 48 часа.  Онлайн онкологичната комисия е особено подходяща за пациенти, които търсят второ специализирано мнение, лекувани са в малки лечебни заведения или неспециализирани онкологични болници, или са от отдалечени и/ или малки населени места.

Нов модул в приложението за проследяване на диагностицирани пациентки

Година по-късно мога да кажа, че сме успели да поставим добро начало, защото към днешна дата има вече оперирани пациенти, които след като са се преглеждали сами чрез инструкциите на приложението, са открили нещо, което ги е притеснило. Да, пациентките са с рак на гърдата, но са диагностицирани в ранен стадий. Тези  спасени човешки животи за мен означават много, защото тези хора за своите близки са целия свят.“, това каза д-р Ваня Митова по време на представяне на модула в приложението за вече диагностицирани пациентки с рак на гърдата.

Тя изрази увереност, че този модул от приложението BreastHelp ще помогне на тези жени да запазят качеството си на живот, да знаят кога да се проследяват, да не изпускат прегледите си и да имат достъп до качествена медицинска информация и качествени специалисти без да се лутат в системата на здравеопазването. Д-р Митова се надява приложението да стане толкова интересно и популярно сред здравите жените, така че да научат повече за профилактиката на рака на гърдата, за да може България да излезе от черната статистика за заболеваемостта и да се променят нагласите и тенденциите.

Представяне на новия модул на BreastHelp на специално събитие

Събитието започна с кратка дихателна техника, водена от Биляна Савова, основател на фондацията „МС – Мога Сам“ и създател на трансформиращата лечебна програма Plan to Be, чрез която стотици хора намират пътя към себе си. Тя от първо лице сподели, че независимо от диагнозата, едно от най-хубавите неща, които всеки може и трябва да направи за себе си – е да промени начина си на живот, за да не провокира тялото да се разболява.

На представянето присъстваха изпълнителният директор на Healee – Христо Косев, Нели Огнянова от фондация „Америка за България“ – партньор на BreastHelp, проф. Иглика Михайлова от онлайн онкокомисията, психологът Любомир Драганов, много пациентки, лекари и партньори. Две от пациентките на д-р Митова споделиха своите лични истории.

Онлайн групи за взаимопомощ

В модула на вече диагностицираните с рак на гърдата пациентки в приложението BreastHelp е разработена онлайн група за взаимопомощ заедно с екипа от Центъра за психологична помощ в болница “Лозенец”, където водещи са  психолозите д-р Виолета Азис и Любомир Драганов, а също и Здравка Анина, клиничен психолог и психотерапевт.

Модулът дава възможност на страдащите от рак на гърдата и на техните близки да участват активно в техния лечебен и възстановителен период във водени от специалист групи за взаимопомощ. Методиката е ефективна и с редица предимства по отношение на адресиране на преживяванията и приемане на диагнозата и лечението. Опитът с такъв вид групи показва, че участието в тях води до подобряване на психологическото справяне и адаптацията, повишаване на качеството на живота и на капацитета за личностно израстване, както и понижаване на дистреса и болката.

„Участниците намират защитена среда, в която могат свободно да изразяват това, което чувстват, мислят и си представят, до степен, в която имат готовност. Когато разбират, че не са единствени в преживяванията си, по естествен начин чувството за изолация и стигматизация  намалява. Това е среда, в която могат да се почувстват наистина разбрани от другите.  Изразяването на чувствата е пътят към тяхното разбиране и овладяване. Групата дава възможност и за директна подкрепа от другите участници, а да си полезен за другите е нещо много удовлетворяващо.  Участникът става свидетел на това как другите се справят, което мотивира и дава надежда. Справянето с трудностите като част от група е съвсем различна от самостоятелната борба.  Сплотеността позволява на участниците да конфронтират уверено дори най-фундаменталните и болезнени теми, с които се сблъскват и да постигнат вътрешно удовлетворителен начин на живот. За да бъде групата от максимална полза, участниците първо се срещат с водещите, които ги насочват в малка група, в която всички имат сходни проблеми.  Там те имат право на две безплатни сесии, в които да решат дали групата е подходяща за тях, а след това поемат ангажимент за участие в процеса. Това прави групата предвидимо и сигурно място. Онлайн провеждането на груповите срещи позволява на всеки нуждаещ се да се включи, независимо от това къде се намира и дали е ограничен от някакви обстоятелства.“, това сподели психологът Любомир Драганов от екипа, който води груповата психотерапия в приложението.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара