За френския летец и писател Антоан дьо Сент-Екзюпери има запазено специално място в сърцата на всички читатели. Точно преди 80 години, през 1943-а, в Ню Йорк се ражда една от най-обичаните и вдъхновяващи книги за деца и възрастни – „Малкият принц”.

Тя е втората най-превеждана книга в света с преводи на 300 езика и диалекта, продадени над 75 милиона копия, има много статуи и музеи, посветени на принца и на неговия автор.

Режисьорът Крис Мурон предлага на хореографа Ан Турние да адаптират шедьовъра на Екзюпери в сценична творба и така се ражда спектакълът на Бродуей, събрал многолики таланти, актьори, танцьори, акробати и музиканти. Вече пет години той печели сърцата на публиката с новаторския си почерк и сложна сценична композиция и вече е обиколил света от Бродуей до Дубай, Австралия и Европа.

„Малкият принц” от Бродуей гостува у нас в четири представления в зала 1 на НДК, на 12, 13 и 14 януари 2024 г.

„Представих си хореографията като един полет на Принца от една планета на друга с въздушни и наземни акробатики и танц, героите, които летят – пияницата, запалващият осветлението, който се поклаща върху летящ стълб, съвременни танцьори в ролята на Розата и Авиатора, Мъжът на суетата, който изразява себе си чрез брейк денс и паркур, крал, изпълняващ класически танц…” разказва хореографът Ан Турние за своето вдъхновение.

„Аз съм само едно от милионите деца, които бяха погълнати от четенето на тази книга. И тази емоция все още е в мен” – споделя тя. „Книгата продължава да бъде с мен и в зрелия ми живот. Създаването на спектакъла ми позволи тази емоция отново да оживее с артистите, които обичам. Предавайки своята страст към нашия „Малък принц”, ние помагаме на възрастните да възвърнат своите детски сърца, а това е най-голямата ни радост.”

На сцената зрителите ще видят само един говорещ актьор – разказвачът. Всички останали артисти са циркови или танцови и се изразяват чрез хореография и акробатика. Идват от цял свят –  Китай, Индия, Полша, Франция, Италия.

За режисьора и хореографа Ан Турние е важно в спектакъла да има голямо разнообразие от таланти от различни нации.

„Тази история е универсална.” – разказва Турние. „За мен и Крис Мурон тя обединява цялото човечество, а аз гарантирах присъствието на артисти от всички сфери и култури. В продължение на повече от десет години пътувам по света и създавам представления в Европа, Азия и Близкия изток, а „Малкият принц” ми позволи да създам шоу с артисти, които познавам и обичам.”

За пълното сценично въздействие допринасят и универсалният език на костюмите, прическите и грима. Те са смесица от елементи от облеклата на различни култури. Дизайнерката Пеги Хусе утвърждава индивидуалността на героите, като запазва усета за рисуване, познат ни от почерка на Екзюпери. Повечето от тъканите на дрехите са боядисани ръчно, като в детска книжка за оцветяване.

Спектакълът е зрелищен и защото в него са използвани ярки технологични изразни средства. 100% виртуален декор покрива изцяло пода и фона подобно на отворена книга на сцената. Така зрителят се потапя в атмосферата заедно с героите, напускат земята, за да следва Малкият принц в неговото пътешествие от планета на планета и срещата му с различните герои. Видеото взаимодейства с танцьорите и акробатите, за да засили усещането за потапяне в действието и зрителят е между реализма и абстракцията.

Видео:

80 години след своето раждане Малкият принц все още е посланик на универсалните ценности – любов, приятелство, уважение, мир, които свързват хората по целия свят.

„Малкият принц” ще се играе в София в четири представления в зала 1 на НДК, на 12, 13 и 14 януари 2024 г. Билети се продават в системата на Eventim.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара