Роси Митова е съосновател и изпълнителен директор на farmhopping – онлайн фермерски пазар, където фермерите сами предлагат продуктите си директно на клиентите в града. Компанията е основана през 2013 г., а в момента има повече от 15 служители и близо 200 ферми. Роси има диплома по Управление на финансовия риск от Cass Business School в Лондон, а в свободното си време най-често можем да я срещнем по планините на ски и в морето с кайта си (в зависимост от сезона).

Какво представлява платформата farmhopping и как работи?

farmhopping e oнлайн фермерски пазар, където малки производители предлагат продуктите си директно на клиентите в града. За нас е важно да върнем контрола в ръцете на малкия производител, като същевременно улесним градския човек в намирането на качествена и чиста от консерванти, подобрители, пестидици и изобщо всякаква химия храна.

Когато даден клиент поръча, продуктите се подготвят специално за неговата поръчка, затова и в момента има минимум 48 часа между поръчката и доставката. Фермерите доставят всичко до нашия пакетажен център сутрин, след което екипът ни комплектова продуктите от дадена поръчка в удобен и сигурен кашон, снабден с необходимите материали за запазване на температурния режим на артикулите, които го изискват. В ранния следобед шофьорите ни започват да доставят по адресите на клиентите.

Как започна всичко?

Когато мой приятел, Михаил Станчев, се натъква на малка ферма близо до Кресна, на име “Перун”. Стопанинът, Тодор, отглежда редки и застрашени от изчезване породи кози, овце и кучета, но фермата му беше на ръба на оцеляването, защото за подобно стопанство е трудно или направо невъзможно да предлага продукцията си в търговската мрежа. С Мишо решихме да търсим алтернативни методи за финансиране на фермата и на него му дойде идея да помогне чрез издръжка на една от овцете в стадото. Помислихме си, че може би и други хора биха искали да направят същото и така се роди идеята за farmhopping в първоначалния си вид. Много международни медии отразиха проекта ни и резултатът беше, че с нас се свързаха ферми от Индия, Египет и САЩ, което ни наведе на мисълта, че навсякъде по света малките производители се сблъскват със сходни проблеми.

Какви фермерски продукти предлагате на клиентите си?

Абсолютно всичко, което се произвежда на територията на страната ни – плодове и зеленчуци, месо и млечни изделия, риба и всякакви продукти, които се намират в кухненския шкаф (варива, брашно, зехтин, оцет, подправки, мед, ядки, зимнина) и други.

Яйцата са истински фаворит на нашите клиенти – те са от свободни кокошки, което ги прави много по-вкусни и полезни от тези от клетъчно отглеждани птици. А никоя кухня не може без яйца.

В последните години са много модерни „домашните“ продукти от село. Какви са вашите гаранции, че продавате чисти продукти?

Преди да бъде добавен даден производител към платформата ни, изискваме всички необходими документи и правим посещение на място, за да се запознаем с производствените му практики и да се уверим, че спазва правилата на устойчивото земеделие. При всяка доставка тестваме продукцията със специален уред за измерване на нивото на нитрати и радиация в плодовете и зеленчуците и извършваме механичен контрол на качеството при приемане на продуктите в нашия пакетажен център, преди да бъдат изпратени към клиента. Но най-важното е, че след всяка доставка изпращаме имейл до клиента, в който го приканваме да оцени продуктите, които е получил – с рейтинг и коментар, които са видими за производителя.

Екипът ни за обслужване на клиенти обработва с много внимание всички имейли и телефонни обаждания и в случай на оплакване от някой продукт, се взимат мерки изключително бързо – компенсираме клиента, свързваме се с производителя, а при нужда – моментално спираме артикула от продажба, така че да не може да го поръча друг. Целият този процес отнема минути, докато в търговската мрежа никога няма как да стане толкова бързо.

Снимки: Европейски съюз

Каква е разликата между зеленчуците, месата и млечните продукти, предлагани от фермите, с които работите, и масовите в големите вериги?

Зеленчуците не са пръскани, всичко е сезонно и изключително прясно, защото се откъсва часове преди доставката (същата сутрин или предната вечер).

По-голямата част от месото, което се предлага във farmhopping, e от пасищни животни – когато едно животно е живяло на свобода и растежът му не е стимулиран с хормони, месото има съвсем друг вкус, аромат и консистенция. Пасищните пилета например не могат да се сравнят с бройлерите от магазините, които са гледани в затворено пространство почти или напълно лишени от слънчева светлина и възможност да мръднат. Често птиците в индустриалното производство се държат будни по 22 часа в денонощието, за да могат да ядат постоянно и да наддават по-бързо, а в дневната им дажба се включва голяма доза антибиотици.

При млечните фермерски продукти вкусът е съвсем различен от повечето, които се предлагат в големите вериги. За растителни мазнини и дума не може да става, а когато даден кашкавал или сирене се водят “зрели”, те наистина са били оставени на спокойствие да узреят, колкото време им е нужно.

На какви условия трябва да отговаря даден производител, за да се включи в платформата ви?

За нас изключително важно е да бъдат спазени принципите на устойчиво земеделие, които най-общо казано са да не се изчерпват природните ресурси, плодовете и зеленчуците да не се пръскат и торят с химични препарати и торове, животните да се гледат на свобода и в естествена среда, да бъдат хранени с природната си диета. При готовите продукти за нас е важно да няма съдържание на консерванти, оцветители и други вредни Е-та.

Обичаме да наричаме продуктите, произведени по този начин, “истинска храна” – с това са се хранели нашите баби и дядовци, това е горивото, от което има нужда организмът ни, за да бъде здрав. Обработените храни, полуфабрикатите – всичко това е резултат на индустриалното производство в последните десетилетия, но напоследък тепърва започваме да откриваме, че всъщност тази храна помага на болестите да завладеят телата ни.

Разпространено мнение е, че храната, на която се слагат етикети “био”, “еко” и т.н., е по-скъпа от тази в търговската мрежа. Има ли нещо вярно в това твърдение?

Производственият процес в едно малко стопанство е съвсем различен от този в голямата фабрика и често разходите за малкото производство, което в някои случаи се извършва на ръка, са по-високи. Когато не се използват торове и пестициди, а растителни препарати и биохумус за торене, процесът по отглеждане на дадена култура отнема повече време, а рискът е по-голям. При животните също е различно – в условия, близки до естествените си, едно пасищно пиле достига желаното тегло за ядене за около 3 месеца, а индустриално отглежданите бройлери са готови за около 1 месец, защото растежът им е изкуствено ускорен, но това се отразява на качеството на месото. На пасищното пиле са му необходими три пъти повече храна и време, а всяко животно, което се движи, изразходва повече енергия и съответно се нуждае от повече ресурси по време на отглеждането си.

Това неминуемо се отразява на цената, но ако сравняваме цените на продуктите с еквивалентите им в специализираните био магазини, тези във farmhopping най-често са с 50% по-евтини, а все пак са от България, което е от значение, защото винаги трябва да предпочитаме местна храна, когато това е възможно. Дори при сравнение с някои продукти от търговската мрежа фермерите успяват да бъдат конкурентни като цени. А това е много важно, защото трябва да се научим да се храним с качествена храна, за да бъдем здрави и красиви.

Как планирате да се разраснете?

През 2017-а постигнахме много – започнахме да доставяме в цялата страна, отворихме първия си физически магазин в София (на бул. “Витоша” 137, до входа на Южен парк). Занапред искаме да позиционираме farmhopping на нови пазари и да спечелим още много доволни клиенти на страната на истинската храна.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара