Вероятно архитектът е последният човек, при когото би отишъл за консултация относно здравето си. Ако обаче се замислим логично, работим по 8 часа на ден в офис, спим 8 часа и прекарваме по-голямата част от свободното си време на закрито. Животът на по-голямата част от всички нас протича в градска среда.

Дали обаче сме отговорни консуматори на средата на живот, или просто оставяме контролните органи да се погрижат за нас? И ако им имаме доверие за всичко, защо четем етикетите на храните и дрехите си?

Както всичко друго, строителният сектор се води от пазарните принципи. Затова, когато става дума за здравето, ето няколко добри въпроса, които е добре да попитаме архитекта си…

Преглед на стените

От какъв материал са водопроводните тръби до вашия апартамент? А от какъв материал е топлоизолацията на сградата, в която живеете? Знаете ли химичния състав на боята на стените ви?

Нека се върнем назад във времето. Древните римляни са правили водопроводи, боя и много други елементи на бита от олово, което е било една от причините за кратката продължителност на живота и редица масови заболявания в древен Рим. За жалост не сме взели поуки и до средата на 20-ти век оловните бои са били от най-разпространените в световен мащаб. Друг типичен пример – в началото на миналия век са се произвеждали бетонови конгломерати за покриви, тръби и стенни облицовки, които са включвали различни вредни елементи, включително и азбест! В много от по-старите сгради, не само в България, а и в Европа, те не са подменени и до ден днешен!

Едната страна на проблема са строителните материали, а друга – начинът, по който се комбинират. И по двата въпроса можете да се консултирате с архитекта си!

 

Уши, нос, гърло

Колко от нас проверяват точката на конденз в стените на жилището си? Ако навън е минус 10 градуса каква е максималната температура на хола, над която рискувате конденз, мухъл и съответните респираторни заболявания, които са резултат от тях?

А колко често трябва да подменяме обема въздух в спалнята си, за имаме нормална мозъчна функция, докато спим? Често хората имат грешно схващане, че къщите ни “дишат” през прозорците. А само вашият архитект може да ви каже колко точно е ефективна обмяната на въздух през вентилационната система.

 

Офталмология на съня

Случвало ли ви се е да се събуждате изморени, с главоболие, изтощени? Заспивате ли трудно и будите ли се нощем? Имате ли улична лампа до прозореца? Светлинното замърсяване е сериозен проблем за всички развити градове. То възпрепятства нормалните циркадните цикли в организма и води до състояния, можещи да надхвърлят това, което сме свикнали да дефинираме като „дискомфорт“ …  1/3 от живота ни зависи от всички тези въпроси…

Стоимен Демерджиев завършва образованието си с отличие от университета Politecnico di Milano University в специалност градска архитектура. От 2014-а е в екипа на британското архитектурно студио Stephen George International, а от 2016-а става оперативен директор на софийския офис на компанията, който включва над 40 архитекти, дизайнери и инженери.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара