Специалист по пластична, реконструктивна и естетична хирургия, Марлен Суламанидзе е роден в Грузия през 1947 г. През 1972 г. завършва Медицинския университет в Иркутск. Специализира лицево-челюстна, пластична и естетична хирургия първо в Грузия, през 90-те години в Москва, а от 2007 г. отново работи в Тбилиси. Направил е над 25 хиляди операции и е истинска легенда в света на естетичната медицина.

Той е изобретател на конците за лифтинг и всевъзможни естетически корекции Aptos, които се прилагат повече от 20 години. Конците се поставят подкожно, с което правят излишен скалпела. Името им идва от старогръцките думи anti – „против“, „срещу“, и ptosis –  „увисване“.

През 1998 г. той патентова хирургичните конци за козметични неоперативни интервенции. Те се прилагат и за корекции на носа, тялото, включително за зърната на гърдите и мъжкте пениси.

Д-р Суламанидзе има 16 патента и авторски права за открития в областта на пластичната хирургия, включително 4 международни, като Aptos конците, безжичен скалпел, нови импланти за естетични операции, коригиращи сутиени, метод за мамопластика… Освен това той е разработил голям брой оригинални авторски операции.

Много естетични дерматолози и пластични хирурзи в България работят с конците Aptos, чийто вносител е Global Esthetics.

Д-р Суламанидзе, кои са най-актуалните методи в естетиката в момента?

Ако не говорим за пластична хирургия, а за неинвазивните методи, това безспорно са филърите, ботокса и конците Aptos. Конците държат водеща позиция, защото са истинска иновация – първите в света изобщо, и никога не стоят на едно място, постоянно се развиват в научен план. Останалите методики с конци или стоят на едно място, или гледат какво правят Aptos.

Когато бяхте в България през 2019 г. представихте конци с хиалуронова киселина. Сега има ли нещо по-ново?

Съставът на конците не се е променил оттогава, но се промениха методите на приложението им и се промениха и разшириха местата по лицето и тялото, където се прилагат.

Кои са тези нови места?

Отдавна правим лифтинг на гърдите с конци Aptos, а сега вече с конци можем да свием ареолата, ако е прекалено широка, или да я направим по-кръгла, ако има издължена форма. Ако зърната са вдлъбнати, което не е естетично, а и жената не може да кърми, е възможно да ги извадим.

Имах пациентка, при която те бяха вдлъбнати, но й сложих импланти и едновременно с това ги извадих напред с конци. След две седмици мъжът й ми позвъни да махна конците от зърната. Защо, попитах. Тя започнала да носи прозрачни блузи и зърната й прозирали през тях. Казах му да дойде и ще й махна конците, но след 10 минути жената ми звънна и каза: „Няма да дойда! По-добре да се разведа, отколкото да махна конците!“

Колко време продължава ефектът от конците при повдигане на бюста?

При метода за повдигане, под гърдите изплитаме мрежа с помощта на конците, съединяваме всичко и я закачаме за ключиците. А положението на ключиците не се променя никога. Тези пациентки могат никога да не носят сутиен и гърдите им няма да увиснат, освен ако не отслабнат или напълнеят рязко. Имам такива пациентки с конци от 10-12 години. Конците не са биоразградими и на практика остават за цял живот.

А нямат ли някакви странични ефекти, след като стоят толкова години в тялото?

Те са от полипропилен и не се резорбират, подобно на конците, които се използват в хирургията – не само пластичната, а и в общата от 50 години насам – например за изграждане на коремна стена при хернии, при операции на сърцето или съдовете. Те се покриват с фиброзна тъкан и са абсолютно непротивопоказани за организма. Доказани са във времето и нямат странични ефекти. Използваме конци на немската фирма „Крамер“.

Кои други части на тялото можем да коригираме с конци?  

За останалите части от тялото се прилагат биоразградими конци, защото няма нужда от постоянен лифтинг – над лакътя, над коленете. На седалището няма смисъл да се прави лифтинг с конци, защото там подкожната мастна тъкан е много, а и ние постоянно сядаме и ставаме и можем лесно да деформираме или да унищожим ефекта на конците.

А какво правят биоразградимите конци на тези места и колко време остават?

Биоразградимите конци остават около година, след това се резорбират. Те имат едни кукички, с помощта на които можем да постигнем повдигащ ефект, да изгладим бръчки и гънки. След една година те вече се покриват с фиброза. Така че ефектът трае повече от година и половина.

Съвсем ново приложение на конците Aptos е интимната област. Прилагаме ги там от седем години и нямаме негативен резултат. С тяхна помощ може например да се стесни входът на влагалището, да се повдигнат гениталиите като цяло при жени в менопауза, да се отстрани стрес инконтиненцията. Когато е приятно на жените, е приятно и на техните съпрузи.

Но като правим добро за жените, трябва да мислим и за мъжете. Затова вече се занимаваме и с пениса, с конците увеличаваме дебелината му. Поставяме подкожно осем биоразградими конеца Aptos Spring спираловидно около органа по цялата му дължина, които изграждат нещо като арматура и правят повърхността му релефна. А това е по-приятно на жената. Имах пациент, когото съпругата му доведе след една година и помоли да повторим манипулацията. Работим върху този метод от седем години.

Как работят конците около пениса?

Не конците работят, а пенисът. Първо, той става по-дебел и второ, придобива релеф. По време на фрикция това е по-приятно на жената. Аз не знам, не съм използвал, но слушам…

Интимната област и при жените, и при мъжете е ново направление в естетичната медицина, което има голямо бъдеще. Българските лекари прилагат много активно новите методики.

Има ли нещо ново при прилагането на техниката с конци на лицето?

Технологията с конците отдавна се прилага на лицето, но сега се комбинира с други естетични методи, като липолиза на мазнини, липосукцията им и след това поставянето на конците. Може да се промени формата на някой участък от лицето, например брадичката – да се удължи напред или да се коригира асиметрията й.

Синът ми Константин, който също е лекар, прилага нова методика за изтегляне нагоре на външния край на веждата, така че очите да станат продълговати, т.нар. „лисичи очи“ (foxy eyes). Ринопластиката вече може да се извършва без скалпел – с помощта на конци може да се коригира върха на носа или завинаги да се отървете от проблема със затруднено дишане, получено по рождение или в резултат на по-раншна неуспешна негова корекция, което често се случва, или при дългогодишно използване на капки за нос, при което се получава запушване.

Aptos е много демократична методика с широко приложение. Лекарите могат сами да измислят места и начини на приложението й. Тази материя е почти необятна и няма край на нейното развитие.

Какво мислите за тенденцията жените да изглеждат еднакво след корекции? Еднакви вежди, мигли, носове, скули, устни, брадички…

Всичко това е временно явление. Мода, при която жените подражават на това, което смятат за красиво. А лекарите се стараят да отговарят на това желание и се получава така, че всички стават еднакви. Модата ще отмине, след нея ще дойде нова, после друга. Това не ми харесва, но 40 години работя с вас, жените, и вече съм също толкова побъркан. Имам направени над 15 000 ринопластики и когато по-рано живеех в Грузия, лесно разпознавах на улицата кой си е коригирал носа, даже и кой е направил операцията.

Отминава ли вече модата на големите устни?

Все още не. Аз съм против корекциите, които не са естествени. Когато жената няма устна, тя трябва да се извадr – самочувствие, но да не се правят „патешки човки“, които се набиват на очи. С конците Aptos Nano Spring може да се направи контур на устната и така тя просто да се обърне красиво, без да се създава обем и без да се ползват филъри. Това не са тези „пружинки“ които поставяме на мъжете, а нано-пружинки.

Къде работите в момента?

През 90-те години заминахме със семейството в Москва, през 2007 г. се завърнахме в Грузия и сега живеем там.

Цялото семейство сте лекари.

Жена ми е дерматолог-козметолог. Беше гастроентеролог, но аз я приобщих към естетичната дерматология. И двамата ни синове са пластични и естетически хирурзи, съпругите им – също. И внуците ми – шест на брой – ще работят с нас. Най-големият е на 28 години, работи в Aptos но е бизнесмен, не е лекар. Най-малкият е на 5.

В колко държави се използват вашите конци?

Ако не бъркам, в 150. Главният ни и най-модерен завод е в Тбилиси, имаме в Москва и Берлин – общо 3. В България конците се използват може би от 8-9 години.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара