По време на 39-oто издание на фестивала Аполония световноизвестният български писател Георги Господинов ще зарадва младите български надежди, желаещи да поемат по пътя на литературата, с майсторски клас по творческо писане, включен в литературната програма на Празници на изкуствата Аполония 2023.

Гостите на фестивала ще могат да се насладят и на разговор с носителя на престижната международна литературна награда „Букър“ за 2023 г. Книгите на писателя, публикувани на повече от 30 езика, му носят и множество други престижни награди през изминалите години, от които и италианската Премио Стрега Еуропео. Пълната програма на Аполония 2023 може да бъде видяна на официалния сайт – www.apollonia.bg, а билетите за всички събития са вече в продажба в мрежата на Eventim.

Участниците в майсторския клас ще имат възможност да обменят опит с Господинов в 3-дневен интензивен клас от 1 до 3 септември в Художествената галерия в Стария град на Созопол. Младите творци ще получат Диплом за завършен майсторски клас по творческо писане, а на 3 септември от 18:00 часа ще представят създадените творби пред публика.

От 19:00 часа любителите на литературата ще могат да се срещнат с майстора на словото, получил световната награда „Букър“ през месец май тази година. Георги Господинов спечели наградата с книгата си „Времеубежище“. Срещата е отворена за всички и ще се проведе на открито в двора на Художествената галерия. Пълната програма на фестивала и повече информация за участието на Георги Господинов може да се намери на официалния сайт на Аполония.

Богатата литературна програма на  фестивала предлага и още изненади за любителите на изкуствата и словото. На 2 септември от 19:00 часа организаторите са подготвили среща и с носител на най-престижната международна награда в сферата – Нобеловият лауреат за литература 2015 – Светлана Алексиевич.

Тя ще проведе разговор с Марияна Кацарова, специален докладчик на ООН по правата на човека. На 29 август от 18:00 часа ще има премиера на „Небесна гледна точка“, книга на известния журналист, поет и драматург Стефан Цанев заедно с Доротея Тончева.

На 30 август от 18:00 часа, издателство Сиела ще представи мемоарната книга „Неизмислената история на един български германец“ на Иван Илиев, а веднага след това и романа „Екстазис“ на Радослав Бимбалов.

На 31 август от 19:00 часа пък Издателска къща Жанет 45 ще ни срещне с новата книга „Диктатори, трактори и други приключения“ на Димитър Кенаров – интересен български писател, който е добре познат и извън страната. Той публикува творбите си в престижни американски издания като Ню Йорк Таймс и Ескуайър.

На 1 септември Александър Секулов ще представи книгата си ,,Корабът на сирените“ на издателска къща „Хермес“, а на 4 септември от 18:00 часа ще бъде отбелязана 125 годишнина от създаването на Българската телеграфна агенция. Още много вълнуващи срещи и преживявания очакват посетителите на Празници на изкуствата Аполония в Стария град на Созопол.

Освен познати лица от литературата, в програмата на фестивала са включени и множество културни събития с участието на имена от българските театър, музика и кино. За почитателите на театъра програмата на фестивала предвижда редица запомнящи  постановки от Народен театър „Иван Вазов“ и Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, Драматичен театър Пловдив и други.

На сцената на Амфитеатър Аполония за музикалните фенове ще пеят любими изпълнители от разнообразни жанрове. Празниците на изкуствата Аполония 2023 ще бъдат открити с Гала концерт на оркестъра, солистите и балета на Националния музикален театър „Стефан Македонски“. Ще чуем и легендарните рок групи Сигнал и Б.Т.Р. и Фондацията, поп изпълнителките Михаела Маринова и Мария Илиева, както и триото на Васил Спасов и Джаз Секстета с музиката на Йосиф Цанков, които ще отведат публиката в света на джаза.

Любителите на киното ще могат да се потопят в творчеството на ред български режисьори, чиито продукции ще бъдат представени в Лятно кино Созопол. Сред тях са Валери Йорданов с филма „Шекспир като улично куче“, Боримир Илков с „Анна“, и Тонислав Христов с „Добрият шофьор“.

Билети за всички събития на Празници на изкуствата Аполония могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim, а за повече информация и подробности за програмата посетете официалния сайт на Аполония – https://apollonia.bg/.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара