Измир и Бодрум се присъединяват към Истанбул като двата нови турски града, проучени внимателно от инспекторите на „Мишлен“, което утвърждава Турция като богата и вълнуваща гурме дестинация. Селекцията от ресторанти за Измир и Бодрум ще бъде обявена заедно с тази за Истанбул по време на официална церемония, която ще се проведе на 9 ноември 2023 г. в Истанбул.

Силно вкоренен в турските егейски и средиземноморски кулинарни традиции и местния тероар, Измир и околностите му, включително очарователния район на Урла, намиращ се на пътя на виното, предлагат много кулинарни възможности.

От гастрономически и модерни ресторанти до модерни кафенета и традиционни и популярни заведения за хранене, Измир блести с разнообразието на своите кулинарни предложения. Често управлявани от местни млади готвачи, които са особено нетърпеливи да оценят модерно своето наследство, множество ресторанти предлагат егейски вкусове, прясно уловена риба и богати мезета.

В Бодрум – една от най-известните турски дестинации за висок клас туризъм, разположен в района на град Мугла, комбинацията от турски ресторанти, възхваляващи автентични и морски вкусове, със заведения за хранене, предлагащи международна кухня, от които азиатската и италианската са най-популярните, оформя особено интересна обстановка за хранене. Тук луксозните хотели се съсредоточават върху най-добрите и най-креативните заведения за хранене.

Гуендал Пуленек, международен директор на Мишлен Гайд, коментира: „След първата спирка в Истанбул миналата година, нашите инспектори са щастливи да добавят Измир и Бодрум към своята пътна карта. Наистина, тези две места са не само чудесни дестинации за запомнящи се културни и туристически преживявания, но също така се гордеят с кулинарни възможности, които заслужават да бъдат открити. Ако Измир и околностите му предлагат вълнуващи ресторанти, които възхваляват местния тероар и демонстрират високо ниво на гастрономически умения на много млади готвачи, то Бодрум блести с разнообразието на своите заведения за хранене, много от които традиционни и достъпни, разположени в центъра на града, а в същото време иновативни концепции могат да бъдат открити в луксозните хотели. С добавянето на тези два нови района към семейството на Мишлен гайд, ние искрено се надяваме да разпространим посланието на света, че Турция е гастрономическа дестинация, която не трябва да бъде пропусната.”

Мехмет Нури Ерсой, министър на културата и туризма на Република Турция, на свой ред добави: „Щастливи сме, че след Истанбул, Измир и Бодрум също излизат на преден план като „гастро градове“. Ще можем да покажем на света богатството на нашата кулинарна култура, чиято основа е концепцията за устойчивост, благодарение на нашите талантливи готвачи, които съчетават най-качествените продукти от региона с техния подход „от фермата до масата“. Хората, посетили Измир и Бодрум, за да опитат тези деликатеси, ще бъдат изненадани от тюркоазените води на Турския егейски регион, дълбокото историческо наследство, качеството на съоръженията и неограничените възможности, вариращи от круизен туризъм до синьо пътуване (гулет). Радваме се на добавянето на тези два града, което показва нарастващия потенциал на турската кулинарна сцена и силно вярваме, че много други градове ще бъдат добавени през следващите години.”

МИШЛЕН Гайд Истанбул, който за първи път бе издаден през 2022 г., демонстрира гастрономическия потенциал и кулинарното разнообразие на града, като препоръчва 53 ресторанта, от които 5 със звезда Мишлен (1 с две звезди Мишлен и 4 с една звезда Мишлен), 1 със зелена звезда Мишлен и 10 Bib Gourmand – приятелски настроени заведения, които сервират добра храна на умерени цени. МИШЛЕН Гайд Истанбул подчерта разнообразие от сезонни и специализирани ястия, както и отличи различни видове ресторанти – от гастрономически бистра през луксозни ресторанти до традиционни такива.

Както е при всички дестинации, които обхваща, МИШЛЕН Гайд ще подчертае кулинарната сцена на Измир и Бодрум и ще препоръча най-добрите ресторанти, които предлагат, въз основа на историческата и универсална методология на гайда. Разработена от екип от анонимни и независими инспектори – всички бивши професионалисти в сферата, а днес служители на пълно работно време на Мишлен Груп, тази методология се фокусира само върху качеството на предлаганата храна, оценено по следните 5 критерия:

  • качеството на продуктите;
  • владеене на техниката на готвене;
  • хармония на вкусовете;
  • индивидуалност на готвача чрез храната;
  • последователност, както във времето, така и в цялото меню;

Пълната селекция от ресторанти на МИШЛЕН Гайд Истанбул, Измир, Бодрум 2024 ще бъде представена на 9 ноември 2023 г. по време на официална церемонията на МИШЛЕН Гайд, която ще се проведе в Истанбул. Списъкът с избраните ресторанти ще бъде достъпен на уебсайта на МИШЛЕН Гайд, както и на безплатното мобилно приложение за iOS и Android.

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара