Познавате ли азиатската кухня? А харесвате ли я? На 31 март един читател на „Жената днес“ ще спечели суши курс в МЕТРО Академия, а още двама души ще получат като подарък суши сет за двама, включващ ориз, оцет за суши, джинджифил, соев сос и уасаби паста. За да участвате в играта ни с МЕТРО, трябва да отговорите в коментар под този текст на въпроса: „Какво ви харесва в азиатската кухня?“ и да го споделите публично на вашата Фейсбук страница. 

aziatska_2

Страните от Източна и Югоизточна Азия имат кулинарна традиция, която датира от хилядолетия. Оризът е бил култивиран най-напред в Китай, още в епохата на неолита и е все още основата на повечето от източноазиатските кухни. Оризовите и пшеничените нудли са също доста популярни.

Свинското, пилешкото и морските дарове са предпочитаните източници на протеини, допълнени с широка гама от соеви продукти.

Зеленчуците добавят хранителни вещества, вкус и цвят на ястията,

с главозамайващо разнообразие от зеле, лук, кълнове и гъби.

aziatska_4

Въпреки че много от съставките, използвани в готвенето, са еднакви или сходни, методът и стилът на приготовление варират в широки граници. Японците предпочитат прости и деликатни ястия, докато корейците се увличат от огнения ефект на лютите чушки. Виетнамците пък запазват начина си на готвене чист и лек, докато в Малайзия богатите и ароматни кърита властват над деня и нощта.

Най-малко осем са националните кухни, изпъстрени с десетки регионални различия, но най-често срещаните съставки са: различни сосове (рибен, соев, стриди), лимонова трева, ориз, нудли, различни подправки, които правят азиатската кухня толкова колоритна, отличаваща се и ярка.

В зависимост от стила на готвене азиатската кухня се разделя на: източноазиатска, югоизточноазиатска и южноазиатска кухня.

aziatska_5В магазините на МЕТРО клиентите могат да намерят всичко необходимо, за да се потопят в екзотиката и вкуса на Далечния Изток.  В специалния си каталог „Азиатска кухня“, валиден до 23 март, компанията се е погрижила да представи асортимент от 75 продукта – както хранителни продукти, така и съдове и аксесоари за приготвяне и поднасяне на храна.

В България най-популярна е източноазиатската кухня – с нейните представители китайската и японската, но към нея още принадлежат корейската, монголската и тайванската.  Характерна особеност на китайската и японската кухня е, че за разлика от европейците, които като вкусове различават кисело, сладко, солено и горчиво,

тук присъства и пети вкус, известен като умами

Той се определя като пикантен, придаващ наситеност и дълбочина на вкусовете на храната.

Японската кухня е известна с изключителната простота на своите ястия, както и с поразителната красота на окончателното им представяне. Свежестта е от ключово значение – леки, здравословни ястия с един основен подчертан нюанс на вкуса е стриктно спазваната норма.

02_Tzzvetomir Nikolov_v_turnovo

„Българинът все повече търси разнообразие и екзотика и вече обръща по-голямо внимание на рибата“, казва Цветомир Николов, готвач №1 на България за 2015 г, с чиято презентация на техники за бързо и лесно приготвяне на суши пред клиенти на МЕТРО Велико Търново започна представянето на каталога с азиатски изкушения на компанията, където специално място е отделено на сушито.

Суши днес се отъждествява изцяло с японската кухня, макар да произхожда от Югоизточна Азия, където е съществувала практиката

рибата да се съхранява, оставена да ферментира в ориз и сол, затисната с тежък камък

След месеци рибата се изваждала от ориза и се консумирала, а оризът бил изхвърлян, но помагал на ферментационния процес и придавал на рибата кисел вкус. Терминът суши всъщност се отнася именно за залепналия ориз.

aziatska_1

В съвременната японска кухня суши е специалитет с ориз и пресни морски дарове или зеленчуци. Оригиналното суши се приготвя от сурови морски продукти – риба тон, сьомга, сепия, октопод, скариди, раци и хайвер. Тайната на този уникален специалитет се крие в химията между ориза и оризовия оцет, който маринова. Рулцата при маки, темаки, хосо маки и гункан суши се приготвят с водораслите нори. В тях се завива ориз, в който са поставени риба или зеленчуци. Нигири суши пък са малки порцийки ориз, увити или подредени на пластове със сурова или варена риба и други съставки, като зеленчуци. Суши обикновено се консумира топнато в соев сос и  сервирано с топло уасаби и маринован джинджифил.

Сашими е суровата риба, нарязана на тънки парчета и сервирана с различни подправки, като уасаби, соев сос и маринован джинджифил. Най-големите майстори на суши умеят така да нарежат сашими парченцата, че да подобрят вкуса им.

Според добрия японски готвач естественият вкус на продуктите не трябва да се губи, а да се подчертае.

Цветомир Николов се занимава със суши повече от 10 години. Предпочита автентичния вкус на оригиналното суши и се възхищава от умението на японските майстори да съчетават вкуса с красотата на презентираното ястие. „Ако едно блюдо изглежда безупречно, значи и вкусът е безупречен“, споделя Цветомир Николов разбирането на японските готвачи. Най-важното за суши любителите е да се научат правилно да приготвят ориз, както и да изберат точния уред за варене на ориз. „Оризът трябва да ти харесва ръката, да те обича“, обяснява  Цветомир, разказвайки за техниката на приготвяне на суши.

01_Tzvetomir Nikolov

В каталога на МЕТРО „Азиатска кухня“ любителите на екзотиката ще намерят рецепта за приготвяне на маки суши. Маки суши (навито суши) е oбикновено с цилиндрична форма, оформено с помощта на бамбукова рогозка –  макису.  Маки-суши е увито с нори – лист от сушено водорасло, което обгръща оризовата плънка. Рулото се реже на шест или на осем части (кръгчета) и се сервира като една порция.

Необходими продукти:

  • Суши ориз
  • Водорасло нори листа
  • Уасаби
  • Риба по избор
  • Бамбукова рогозка – макису

В сайта на МЕТРО България  https://www.metro.bg/recipe-container/2016/03/08/maki-sushi, почитателите на Изтока могат да да надникнат зад рамото на готвачите и видят филм за приготовление на маки суши, а в каталога „Азиатска кухня“ на www.metro.bg ще открият още рецепти от Китай, Тайланд и Индия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара