Гледай сега, какво си помисли…

Не е това. Става дума за проектния срок на агрегатите и консумативите, за които трябва да внимаваш, когато имаш кола.

Звучи като фасулска работа, ама не е. Много хора пренебрегват регулярните инспекции и в един момент колата просто спира.

sexy-874830_640

Сервизна книжка

Дори колата ти да не е чисто нова, спокойно можеш да си намериш една сервизна книжка за съответния модел, или просто да си записваш нещата, които си ремонтирала по нея. Ако ползваш един и същ сервиз, изисквай от тях да “ти водят” колата и винаги ще знаеш, кога и какво трябва да й сменяш.

Не забравяй това!

Най-важното е да сменяш маслото. Маслото ти е критично важно за живота на колата. Заедно с него се сменя и масленият филтър. Необходимо е да следиш и за филтъра на климатика (някъде ще го чуеш като филтър на купето, едно и също е). Пише, че се сменя на 20 000 километра, но те съветвам да го сменяш на 10 000 километра, защото в България е много по-мръсно и запрашено, така че няма да издържи до 20 000.

Най-лесният начин да разбереш, че филтърът е за смяна, е като си пуснеш климатика и усетиш неприятна миризма на спаружено. Или е от теб, или е от някой в колата, но най-вероятно е от филтъра на климатика.

Сега те прехвърлям в ръцете на Тошо Тиролски, който професионално ще ти обясни за останалите възли и елементи, за които трябва да внимаваш.

Съветите на професионалиста Тодор Тиролски от веригата сервизи “Мотоексперт”:

Смяната на масло и филтри е задължително на пробег или на време. Маслото се сменя от 10 до 15 хил. километра – в зависимост от начина на каране, градско или извънградско, марката и типа на маслото, което е налято. Маслото се сменя дори и да не сте изминали предписаните километри, но е изтекла една година от последната му смяна. Като говорим за масла, не трябва да пропускаме маслата в скоростната кутия, диференциалите, раздатките на автомобили 4Х4. Някои колеги сменят въздушния филтър и филтъра на купето през смяна на масло, но това не е професионално. Ако ви е запушен носът, ще се чувствате ли добре? Същото е и при колата – не постъпва достатъчно въздух, няма оптимална гориво-въздушна смес.

Консумативите, които задължително трябва да следите

за смяна, са ангренажният ремък и прилежащите към него ролки, в това число и водна помпа. На някои автомобили конструктивно тя също се върти от ангренажния ремък и се явява ролка. По предписание на производителя ремъците, в това число и тези, които задвижват агрегатите, алтернатор, климатик, хидравлика, се сменят на различен пробег или на години – интервали, препоръчани от производителя.

На всеки две години е препоръчително да сменяте спирачната течност и фреона в климатичната система.

Климатикът се поддържа в специални условия и машини, които обезвъздушават системата и подменят фреона, или допълват, ако нивото е по-ниско.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара