Над 43% от българите всеки ден консумират храни, приготвени от бяло брашно или бяла захар, което предразполага към развиването на диабет в зряла възраст. Това посочва изследване, проведено в рамките на кампанията на Нестле детско хранене „Здравословно начало, здравословен живот Първите 1000 дни…”.

sandwiches-541858_640

Целта на анкетата бе да се изследват хранителните навици на българите, свързани с приема на въглехидрати. Тези вещества осигуряват голяма част от енергията на организма, но ако запасите от него не се изгорят, се превръщат в мазнини. Голям е делът на хората, които споделят, че не се ограничават в приемането на въглехидрати, не следват определени режими на хранене, а също и предпочитат да си набавят въглехидрати чрез сандвичи или друг тестени изделия.

На въпроса „Каква е обичайната ви закуска?”

над 31% отговарят, че не закусват.

„Избягването на закуската е лош навик, следствие от забързаното ежедневие”, коментира д-р Ивелина Герова. И още: „Въглехидратите са веществото, което осигурява на централната нервна система необходимата енергия за пълноценна работа, а именно сутрин е времето, в което мозъкът ни се нуждае от въглехидрати, за да работи. Пренебрегването на закуската лишава мозъка ни от необходимата му доза енергия, което ни кара по-късно през деня да се снабдим с тази енергия под формата на тестени или пък захарни храни.”

Анкетата показва още, че за разлика от собствените си навици, за междинна закуска

родителите най-често дават на децата си плодове,

зеленчуци и бисквити с ядки, а най-рядко прибягват до кифлите и кроасаните.

Що се отнася до храненето на бебетата, трябва да се отбележи, че приемането на бяла захар от ранна детска възраст затвърждава предпочитанието към сладкия вкус и увеличава рисковете от наднормено тегло. За да се избегнат тези здравословни проблеми, всички лекари и специалисти по здравословно хранене се обединяват около препоръката бебетата да бъдат кърмени поне до навършване на 6-тия си месец.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара