Над 70% от жените в България пропускат прегледа на гърдите от страх, а близо 75% от прегледаните имат проблем. Това съобщиха от AVON, чиято кампания „От любов към живота“ предостави възможност на 6900 жени от 7 града в страната за безплатен ехографски преглед за рак на гърдата.

736c1ddad5aac493815d327cc1ce46dd

До момента са реализирани около 5500 прегледа, като основното наблюдение на специалистите е, че страхът е главната причина дамите да пропускат редовната профилактика. Още по-трудно се активират жените в неравностойно положение, към които кампанията показа специално отношение, предоставяйки часове с приоритет – едва 23,6% са преминалите на преглед от групите многодетни майки, дългосрочно безработни жени, регистрирани в бюрото по труда, жени от малобройни етнически групи, жени с увреждания.

Обобщените данни на партньора на кампанията „Български фонд за жените” посочват малък брой регистрирани с рак на гърдата дами – между 3 и 10 случая на град. Тревожно е обаче, че едва 26,5% от всички прегледани са с диагноза „без особености“.

При останалите 74,5% са забелязани различни видове доброкачествени образувания,

кисти, или са били пренасочени за второ мнение.

Представителите на AVON – дамите, които на практика реализират набирането на средства за кампанията с предлагането и продажбата на благотворителните продукти на компанията, получиха лична възможност за безплатен преглед. Едва 23,2% от получилите покана обаче реално са го реализирали. Данните от вътрешното проучване на компанията показват, че основен довод за ниската активност е страхът от евентуалната диагноза, която може да им бъде поставена.

До този момент прегледите са приключили в градовете Варна, Русе, Шумен и Бургас. Продължават прегледите в Стара Загора и Плевен, а още 600 прегледа предстои да се осъществят при подновяването на кампанията през септември в Пловдив.

Дарението на 6900 безплатни прегледа става възможно благодарение на

набраните чрез продажбата на благотворителните продукти на AVON

средства за кампанията „От любов към живота“ през 2013 г. В началото на 2015 г. Компанията за жени се обръща към фондация „Една от 8“, с която заедно създават програмата „Бъди до мен“ и стартират работа в посока предоставяне на помощ и подкрепа на жени с рак на гърдата. Набирането на средства е целогодишно – с продажбата на благотворителни продукти от розовата серия на AVON. 100% от печалбата от всеки продаден продукт през 2015 година ще осигурят психологически и юридически консултации и групи по взаимопомощ за жени с рак на гърдата и техните семейства.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара