Кайсията действа добре против нервна и умствена преумора. Тя е плод, богат на магнезий и фосфор, които подсилват мозъчната дейност. Освен това кайсията е отлично средство в борбата против анемията.

apricots-825094_640

Ябълката намалява холестерина в кръвта. Танинът, който се съдържа в нея, подсилва и укрепва мускулите и най-вече сърдечния мускул. Кардеолозите твърдят, че ябълките и грейпфрутът са най-добрите приятели на сърцето.

apple-661726_640

Морковът е много полезен при анемия. Увеличава червените кръвни телца и подпомага разширяването на кръвоносните съдове.

Лукът е могъщо диуретично средство. Етеричното масло в него повишава дейността на бъбреците, намалява затлъстяването, успокоява ревматичните болки. Благоприятно действува и на диабет. По-полезен е суров или леко запечен.

onion-657497_640

Босилекът. Отварата от босилек е прекрасен чай, който премахва умствената умора и успокоява съня.

Магданозът има кръвоспиращо свойство. Листата на магданоза се измиват, изстискват се и с получения сок се напоява памук, който се поставя на кървящото място. Лекува и натъртвания. Мястото се налага с лапа от листа на магданоз, сварени във вино. Успокоява болката от ухапвания от оси и други насекоми.

parsley-246557_640

Целината (кервизът) действува благоприятно при камъни в жлъчните и в чернодробните канали.

Грейпфрутът, както и лимонът, е много богат на витамин С. Преди да се яде, се разрязва напречно, посипва се със захар. Сокът му утолява жаждата и стимулира храносмилането.

Репичките са богати на витамин С (съдържат по малко количество и витамин В, и Р). Стимулират апетита и подобряват храносмилането.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара