Митовете в детската стоматология са не по-малко и като брой, и като обем от старогръцките митове и легенди. Ето какво разказа пред  Академия за родители Цветелина Дучева, Dental Clinic Peter Duchev: За мен, като детски стоматолог,  е много важна колаборацията с родителите на нашите малки пациенти, както и информацията, която те имат за хигиената и профилактиката на временните зъби. Нека поговорим за:

Мит 1: Ходим на зъболекар

само когато имаме проблем. Истината е, че профилактиката е най-лесния начин да съхраним своето здраве и здравето на децата си. При профилактичен преглед може да се открият зъбни проблеми още в самото начало, и лечението винаги е по-леко и евтино, спрямо бъдещите усложнения.

children-961685_960_720

Мит 2: Храненето няма връзка с кариеса.

Храненето е пряко свързано с кариеса. Приемът на много сладки, газирани напитки, снаксове, чипсове, солети и храненето между храненията, е причина за наличие на непрекъснат резервоар от хранителни остатъци по зъбите, които са депо за развитие на кариесогенни бактерии, атакуващи емайла (особено при липса на адекватна хигиена). След време той започва да се руши и на това място се развива кариес.

Мит 3: Млечните зъби няма нужда да се лекуват.

Млечните зъби, подобно на постоянните, са изградени от емайл и дентин, подобно на тях се разрушават при висока киселинност и бактериална инвазия. Кариесът се развива при тях много по-бързо, защото те са по-малки и степента на минерализация на емайла е в пъти по-ниска от тази на постоянните.

Мит 4: Млечните зъби нямат корени и нерви,

затова няма как да болят. Всеки млечен зъб се състои от коронка и корен, в които се намира съдово-нервният сноп (т.н.нерв), отговорен за усещанията и болката. С пробива на постоянния зъб, коренът на млечния постепенно се „стопява“ и затова падналите млечни зъби имат само коронка.

Мит 5: Не е нужна хигиена на млечните зъби,

може да им се изтрие емайла. Грешка, именно във възрастта между 2 и 6 години, хигиенните навици се залагат и възпитават най-лесно.  Навикът за двукратно миене на зъбите се създава, подобно на създаването на навика за миене на ръце. Четкането е свързано и с фината моторика при децата, затова нека малчуганите да си четкат зъбите.

Мит 6: Млечните зъби могат да се мият

с всякаква четка и паста. Средствата за орална хигиена при децата трябва да са съобразени с тяхната възраст и потребности.

Мит 7: Флуорът – приятел или враг?

Флуорът е един от микроелементите, отговорни за здравината на зъбите. В Латинска Америка и САЩ  приемът му започва още по време на бременността и продължава по схема след раждането, а в Европа приемът му се препоръчва основно като екзогеннен – външен фактор под формата на гелове за допълнителна минерализация след зъбния пробив. И в двата случая, целта е да се повиши кариес резистентността на съзъбието.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара