Кои са родителските навици, които са най-важни за децата и оставят най-трайни спомени?

1. Моментите, в които сте ги карали да се чувстват в безопасност (или застрашени)

Всяко дете е уязвимо и изпитва нужда от закрила – затова то винаги ще помни моментите, в които сте гонили чудовища изпод леглото му или сте го гушнали, когато се е събудило от кошмар, но ще запомни и кога в изблик на емоция сте се превърнали в чудовището, от което се страхува. Децата ни ще ни виждат ядосани понякога, защото това е част от живота, но всеки родител трябва да си постави за цел детето му да се чувства защитено и в безопасност, когато са около него, независимост от емоциите, които изпитва в момента.

  • 2. Моментите, в които сте им давали цялото си внимание

Децата мерят любовта според вниманието, което им се обръща. Моментите, в които мама или тате спре да прави, каквото прави, за да пие чай с куклите или да порита топка, са спомените, които ще останат в паметта и сърцето на детето завинаги. Намерете време да малките неща, защото те са най-важни.

  • 3. Начинът, по който общувате с половинката си

Нашите деца сформират идеята си за любов, гледайки как родителите се държат помежду си.

  • 4. Думите ви на одобрение или критика

Децата сформират чувството си за идентичност, способности и дори самооценка върху нещата, които чуват от вас в ранните си години. Част от задълженията на родителя е да коригира и възпитава, но дори когато коригирате нека думите ви да са насърчаващи, позитивни и изпълнени с любов.

  • 5. Семейните традиции

Децата обичат спонтанност, но имат и дълбока нужда от предвидимост. Те ще помнят с умиление “традициите”, които наложите в семейството, дори да е нещо съвсем простичко като “семейна кино вечер”, място, което посещавате семейно, начина, по който празнувате рожденните дни или други специални поводи. Опитайте се съвсем нарочно да наложите традиции, които децата биха могли да предадат на своите деца някой ден.

Източник и Академия за родители

Facebook Twitter Google+

0 Коментара