Вторият ден на „Варна Лит“ 2021 се превърна в истинско литературно пиршество.

Всички автори, които гостуват като част от програмата на „Варна Лит“ 2021, се превърнаха в гласовете на отличените творби в литературния конкурс „Герои сега“, в който се включиха над 130 участници от варненски училища.

Отличени бяха творбите на: Василена Николова, Виктория Славова, Виктория Цонева, Емануела Станчева, Калина Митева, Лъчезар Йорданов, Малена Маркова, Мартин Сантана, Михаела Виденова, Юлияна Стефанова, Александър Габровски, Йоан Денев, Мариам Аракелян.

Вечерта продължи в същия дух с дискусията „Минало/Бъдеще/Минало“ с двама от най-обичаните български писатели – Захари Карабашлиев и Георги Господинов, а модератор на събитието беше уважаваният журналист Георги Милков.

Залата на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ се оказа тясна за всички желаещи да посетят събитието и да вземат участие в дискусията.

Георги Милков преобърна концепцията за дискусия и стартира, давайки думата на публиката, а Георги Господинов посочи, че понякога

„когато си на правилното място,

не си в правилното време. А когато си в правилното време, мястото не е точното. И тази вечер е моментът, в който сякаш всичко е на мястото си, времеубежището, от което имаме нужда.“ Той допълни, че за него миналото е разказване на истории и памет. А настоящето „няма да ни даде нищо, ако не сме поправили онова, което ни дърпа към миналото“.

Авторът на „Физика на тъгата“ призна, че неговото времеубежище са 60-те години, защото би искал да преживее това, през което неговите родители са преминали.

Захари Карбашлиев сподели, че тази нужда от културни събития, този интерес е нещото, което го прави наистина щастлив. По повод новия си роман

„Опашката“

той призна, че е изненадан от реалността, която в днешно време потвърждава това, което е написал години преди появата на книгата.

На въпроса кои са опорните им точки и двамата писатели бяха категорични, че това е човещината – да бъдем добри е това, което ни прави истински в настоящето.

Фестивалът продължава с пълна сила и днес с творческа работилница с Нуша Роянова, среща с авторите на детски истории – Вера Асенова, Нуша Роянова и Катя Антонова; представяне на поетичната книга на най-младия гост на фестивала Александър Габровски с участието на Георги Господинов, както и представяне и акустичен концерт на книгата на Стефан Вълдобрев „Книга за песните“.

Повече информация и пълната програма за всички фестивални дни може да откриете на www.varnalit.com.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара