Ипократис Пападимитракос изслушва и съпреживява личните истории на хора с проблеми с килограмите или с храненето от 2002 г., когато отваря първия си кабинет в София. Чул е над 21 000 истории. Методологията му първоначално се е базирала изцяло на биохимията и физиологията, усвоени в бакалавърската му програма по Кинезитарапия в НСА. Но колкото повече истории изслушвал и колкото повече се задълбочавали познанията му по психология (завършил е Магистратура по психология), толкова по-ясно осъзнавал, че психологичните, а не физиологичните аспекти на храненето, са в основата на проблемите ни с килограмите. Казва, че хората, които ползват услугите му не са „пациенти“, защото не са болни, а „клиенти“. И клиентът винаги е прав. Ипо консултира хората какво е добре да променят и как да го направят, за да постигнат целта си.

През последната година темата за здравословното хранене стана още по-актуална. Може ли да говорим за нови тенденции в храненето, свързани с борбата с Ковид-19?

Пандемията определено се отрази върху хранителните ни навици и наложи нови тенденции в храненето. Най-отчетливите тенденции са свързани с:

 • повишения интерес към здравословното хранене и
 • търсенето на храни, подобряващи конкретни функции в организма.

Комбинацията от социална изолация и повишен риск от вирусна зараза доведе до фокусирането на хората върху храната в ролята ѝ на лекарство.

Положителната страна тук е засиленият интерес към здравословното хранене, но за съжаление интересът и разбирането на ползите от здравословното хранене не са достатъчни, за да променим изведнъж вредните си хранителни навици.

Голяма част от работата ми опира до това да помогна на хората да се справят с вредните си хранителни навици и много често те успяват, но е нужно време, постоянство и подкрепа.

Според иновативната платформа за пазарни проучвания в сферата на храненето Tastewise, през 2021 година има засилено търсене на храни и напитки, съдържащи комбинации от нутриенти за засилване на имунитета и подобряване на настроението. Вие имате ли такива наблюдения?

Наблюденията ми върху моите клиенти в кабинета и онлайн, чийто брой вече надхвърля 15000 души, напълно потвърждават анализа на Tastewise. Силен имунитет и подобряване на настроението бяха сред основните желания на хората, с които работя, паралелно с желанието за постигане и задържане на здравословни килограми.

Самото отслабване много често води до подобряване на имунитета и настроението, особено, когато се постига посредством балансиран хранителен режим.

Много хора се затрудняват да се хранят редовно и разнообразно, а това ги затруднява да си набавят всички необходими витамини и минерали. Точно тук идва мястото и ролята на така наречените функционални храни и води.

Кои са тези функционални храни и напитки, към които има засилен интерес?

„Функционални“ се наричат тези храни и напитки, които освен хранителна стойност имат и положителен ефект върху една или няколко функции на организма, като по този начин оказват благоприятен ефект върху човешкото здраве.

Зеленчуците и плодовете, както и ядките, семената, ферментиралите храни и някои меса, са естествени функционални храни. Някои от тях са с по-изявени характеристики и доказани ползи за здравето. Естествените функционални храни имат основно място в балансираното меню.

Но освен естествени, функционалните храни и напитки могат да бъдат и модифицирани. Това са храни и напитки, в които концентрацията на един или повече нутриента е обработена, добавена или модифицирана така, че да подсили техния принос за конкретна функция на организма и за здравословната диета като цяло.

През последната година пандемията стана причина за увеличаване на интереса към функционалните храни и напитки, като фокусът върху конкретни ползи за здравето, които те могат да ни дадат ще се задържи още дълго.

А какви са ползите от тях?

Ползите от естествените функционални храни са ясни, но по-интересни и по-малко разглеждани са ползите от функционалните напитки, които тепърва навлизат на пазара в България – под формата на функционални води.

Функционалните води са създадени в отговор на нуждите на потребителите и основните им функции са:

 • допринасят за попълването на дефицита на витамини, минерали и други полезни вещества на фона на ниската консумация на зеленчуци
 • подпомагат правилната хидратация, наред с водата, особено за хора, които не обичат и не могат да се научат да пият достатъчно вода.

Всяка напитка, която допринася за консумацията на препоръчителните количества вода и ни помага да попълним дефицита си на конкретни витамини и минерали, без да вреди на здравето ни, има място във всяко здравословно хранително меню.

Функционалните води са точно такива напитки, като разбира се е важно да следим за количеството захар и изкуствени подсладители и оцветители в състава им.

Като добавим към тези качества на функционалните води и способността им да отговарят точно на съвременните нужди на потребителите за храни и напитки повишаващи имунитета и настроението, ползата от тях става още по-търсена и голяма.

Кои са най-честите вредни хранителни навици, с които се сблъсквате?

Едни от най-често срещаните вредни хранителни навици са:

 • Консумацията на малък на брой и ограничени по вид зеленчуци.

Масово хората консумират максимум 5 вида зеленчука на седмична база (според данните, с които разполагам за хранителните навици на над 15000 души в България). Това определено не е достатъчно, за да си набавим всички необходими за здравето ни витамини и минерали.

 • Недостатъчната консумация на вода.

Консумирането на 1.5-2 литра вода на ден се оказва трудна и дори неизпълнима задача за над 50 % от хората, с които работя в кабинета или онлайн. Ползите от достатъчната консумация на вода са известни на всички, но въпреки това много хора пропускат да пият необходимите около 8 чаши вода дневно. Когато тялото получава необходимата за нормалното си функциониране вода, то ще в перфектен баланс и обратното.

Голяма част от работата ми опира до това да помогна на хората да се справят с вредните си хранителни навици и много често те успяват, но е нужно време, постоянство и подкрепа.

 • Да се храним балансирано и разнообразно с качествена храна в умерени количества;
 • да приемаме достатъчно количество вода и
 • да почиваме пълноценно

е най-доброто, което можем да направим за здравето си.

Но за голяма част от хората днес изпълнението на горните три условия е трудно и почти невъзможно. И тук идва мястото на функционалните води, създадени в отговор на нуждите на потребителите.

Какви съвети давате на хората, които стоят затворени вкъщи и се боят, че изолацията може да доведе до трупане на килограми?

Да, определено социалната изолация и необходимото затваряне вкъщи оказват влияние и върху начина, по който се храним. Домашната обстановка сама по себе си предразполага към по-често отваряне на хладилника и на кухненския шкаф със сладки храни. Когато добавим и липсата на физическа активност, картината става още по-красноречива.

Има няколко неща, които можем да направим, за да запази добрата си физическа и психическа форма и настроение:

 • Планирайте храненията си заедно с всички членове на семейството – превърнете планирането на храната в забавление.
 • Възползвайте се от създалата се ситуация и преминете на Средиземноморка диета. Откога се каните да го направите?
 • Гответе. Гответе. Гответе.
 • Не забравяйте да пиете вода.
 • Определете си часове за хранене и ги спазвайте.
 • Определете си часове за физическа активност и ги спазвайте.
 • Сприятелете се с протеините.
 • Осигурете си храна за душата.
 • Бъдете дисциплинирани.

Не трябва да бъркаме „дисциплината“ с „воля“. Разликата е съществена и се изразява в това, че дисциплината изисква усилия, а не търпение. А точно усилия са ни нужни, за да взимаме правилни решения и да правим правилните избори, свързани с храненето ни. В момента са ни нужни правилни решения.

Можете да се справите. Колкото и да е трудно – опитайте да запазите нормалното си хранене – редовно, качествено и умерено.

Вирусът все някога ще си замине, но нека не допускаме с него да си отидат самочувствието, доброто настроение и здравословните килограми.

Какво ще посъветвате хората, които искат да се хранят здравословно, но смятат, че ако го правят, няма да им е вкусно?

Вкусът и удоволствието от храната са неизменна част от всяко здравословно меню.

Това, което препоръчвам на клиентите ми е да се фокусират не върху отделни храни, а върху хранителния си режим като цяло. Нека да гледаме на храната такава, каквато е. На всяка храна. Храната е гориво и удоволствие. Вместо да се фокусираме върху отделните храни, нека да обърнем внимание на режима си на хранене.

Нека се стремим хранителният ни режим да е здравословен като цяло. Това означава да се храним редовно, качествено и умерено.

Всяка храна има място в здравословния ни режим. Да, всяка. Но трябва да се научим да правим разликата между „основна“ и „деликатесна“ храна. И да консумираме първата, когато сме гладни, а втората, когато искаме да хапнем нещо за вкус.
Рестрикциите и забраните не работят. Не си забранявайте храни. Научете се да консумирате всяка храна в подходящите количества, спрямо нейната хранителна стойност и вкус.

Забравете за „здравословно“ и „вредно“. Не слагайте етикети на храната. Фокусирайте се върху редовното, качествено и умерено хранене. Без забрани и ограничения. Без етикети. Без напрежение. С усет и настроение.

Има ли храна, която може да се погрижи за настроението?

Относно подобряване на настроението – универсална рецепта няма, но е доказано, че храненето, което е  бедно на витамини и полезни хранителни вещества, може да доведе до безпокойство, тревожност и депресия.

Някои от най-важните витамини и минерали за поддържане на нервната система и доброто ни настроение са витамините от групата B (B3 или ниацин, B6, B12 и B9 или фолиева киселина).

Ниацинът и фолиевата киселина подобряват функциите на нервната система, което има пряко отношение както с овладяването на депресията, така и на много заболявания, свързани с нервната система. Дефицитът на тези два витамина от B групата определено могат да повлияят негативно върху спокойствието и „здравите нерви“.

Ако и вие се стремите да си набавяте всички важни минерали и витамини, нужни за подсилване на имунитета и/или подобряване на настроението, търсете естествени или модифицирани функционални храни и напитки, които съдържат споменатите витамини и минерали.

А какво ще посъветвате хората, които преди всяко лято се подлагат на диети?

Ще ги посъветвам тази година да заложат на режим, съобразен с тях и това да е последното им отслабване.

Използвайте оставащите месеци до лятото да постигнете промяната, която желаете, без стрес, а с балансиран хранителен режим.

Решавайки да се разделите с излишните килограми, не мислете за скоростта на сваляне. Мислете за здравето си. За спокойствието си. За насладата. Изберете начин на отслабване, който да ви даде нещо, а не да ви вземе.

Спазвайки режим, съобразен с вашето здравословно състояние, физическа активност, хранителни предпочитания и начин на живот, ще ви помогне да постигнете успехи, които масовите диети не биха успели:

 • ще се разделите с вредните си хранителни навици;
 • ще започнете да се храните редовно, качествено и умерено;
 • ще свалите килограмите без глад, а с балансиран хранителен режим;
 • ще подобрите здравословното си състояние;
 • ще превърнете правилното хранене в рутина.
 • ще постигнете резултат, който ще остане.

Свалените килограми няма да се върнат. За тази промяна са ни нужни само 2-3 месеца, ако целта ни е да свалим 10 кг.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара