Растителните масла са важна част от всяка здравословна диета, тъй като са източник не ненаситени мазнини (Oмега 3 и Oмега 6). Значителна част от тях са есенциални или незаменими, тъй като човешкото тяло не може да ги произвежда. Научните изследвания показват, че едно от най-полезните растителни масла за здравето на човека е рапичното масло. Това е натурален продукт, получен чрез пресоване на дребните семена на рапицата, добити от красивите жълто цъфтящи растения от семейство Brassica. Съдържа едно от най-ниските нива на наситени мастни киселини от всички растителни мазнини – само 7%, докато слънчогледовото масло има 12%, а зехтинът е с 15%.

Освен мононенаситени мастни киселини и есенциални мазнини Oмега 3 и Oмега 6, маслото от рапица, както лененото, сусамово или орехово масло, е и богат източник на витамин Е. Организмът ни се нуждае от 2 гр.  Омега 3 и от около 10 гр.  Омега 6 всеки ден.

„Замяната на наситените с ненаситени есенциални мастни киселини допринася за поддържане на нормални нива на холестерола и триглицеридите в кръвта, съдейства за потискане на хроничните възпалителни процеси, и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания“, казва д-р Стефка Петрова, многогодишен национален консултант по хранене и диететика. В България 65,4% от смъртността през 2015 година се дължи на болести на органите на кръвообращението, които са свързани с модела на хранене и хранителния статус.

Предимствата на висококачественото масло от рапица го превръщат в добрия избор за хората, които се грижат за здравето си:

  • По-малкото количество наситени мазнини спомага за намаляването на нивата на лошия холестерол и оказва цялостно благоприятно действие върху организма.
  • Съдържа 10 пъти повече Омега 3 в сравнение със слънчогледовото олио и зехтина.
  • Рапичното олио има неутрален вкус и не влияе на вкуса на приготвени храни.
  • Рапичното олио има висока точка на опушване, не прегаря при нагряване до високи температури. Това го прави идеална мазнина за пържене.
  • Рапичното олио може да се използва за готвене, печене, пържене, задушаване, както и за салати.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара