Мумио или шилажит е смола с минерален произход, добивана в планинските пещери на Тибет, Непал, Китай, Монголия и Русия. Местните наричат смолата „кръвта на планината“ или „победител от планината“ – в превод от санскрит. От древни времена източните народи използват смолата за лечение на най-различни болести. Сведения за лечебните свойства на мумиото се появяват в индийски, арабски и персийски ръкописи. Дори Аристотел го споменава преди 2500 години за лечение на оглушаване, заекване и кръвотечение от носа. По силата на свойствата си това удивително природно вещество е истинска медицинско чудо, мощен биостимулатор, който възстановява организма и запазва младостта.

Мумиото съдържа в състава си 28 химични елемента, 30 макро- и микроелементи, а също 10 различни окиси на метали, 6 аминокиселини, редица витамини – В12, Р-167, В1 и други, етерични масла, пчелна отрова.

Смолата усилва регенеративните процеси в различните тькани, действа като противовъзпалително, антитоксично, общоукрепващо средство, възстановява понижените функции на периферната и централна нервна система.

Списъкът на болестите, които мумиото лекува, е дълъг, но медицински изследвания доказват, че това вещество е особено полезно за зарастване на счупени кости, разтегнати сухожилия, стрии, язвена болест на стомаха, при кожни проблеми, анемия, намалена полова функция, хемороиди и тромбофлебит.

Мумиото е с нефтено тъмен цвят и лепкава консистенция. От топлината омеква и лесно се разтваря във вода. Може да се приема вътрешно, разтворено в различни течности, подсладено с мед, или външно, като част от крем или маз.

Няколко рецепти с мумио:

  • При парадонтоза  и възпалителни процеси в устната кухина. 
    Приема вътрешно по 0,2 г мумио с мляко или мед по 1-2 пъти денонощие – сутрин на гладно, вечер преди лягане в продължение на 25 дни. Друг вариант е да се направи воден разтвор на мумио в съотношение 1:20 за жабуркане.
  • При язва на стомаха, гастрит или колит се приема вътрешно, на гладно, 1-2 пъти на ден – сутрин и вечер преди лягане, в продължение на 25-28 дни. Курсът на лечение се повтаря след 10 дни почивка при стари хронични заболявания. Необходимото количество мумио за един курс на лечение е 0,2 – 0,5 гр. до 10 – 25 грама на месец (в зависимост от теглото).
  • При гнойни рани и външни възпаления поразените участъци се мажат с 1-10% разтвор мумио или с 2-3% разтвор плюс мас.
  • За стрии след раждане – стрийте няколко таблетки мумио и смесете с мазен лосион за тяло. Мажете проблемните зони два пъти на ден.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара