Световното производство на пластмаса надхвърля 80 милиона тона годишно, като всяка година се увеличава. Тя не се разгражда напълно, а се разпада на все по-малки парченца, така се поглъща от животните, а накрая се връща по хранителната верига в човешкия организъм. За производство на 1 кг пластмаса се използва 180 л. вода. Годишно 5 600 000 000 000 000 литра вода се използват за производство на пластмаса. 50% oт пластмасата, която използваме, изхвърляме веднага след еднократна употреба. Най-големите замърсители са торбички, чашки, сламки, прибори, шишета. Около 240 найлонови торбички за еднократна употреба на година се използват в България от един човек. Пластмасата вече заема близо 40% от повърхността на океана. Решение има – да предпочетем алтернативата на пластмасата – опаковки, съдове за съхранение и посуда, направени от стъкло, метал, плат и др., които можем да ползваме многократно.

На 05 юни – понеделник – от 10 ч. в парка „Гео Милев“ в София „Международно Биенале на Стъклото 2017“ организира „Бъди стъклЕКО!“ инициатива, която цели да привлече вниманието на обществото към възможностите за използване на стъклото вместо пластмасовите изделия.

Всички желаещи ще могат да донесат стъклен амаблаж за рециклиране и така да се присъединят към инициативата. Стъклото може да бъде използвано многократно и е един от най-хигиеничните материали за съхранение на хранителни продукти и напитки.

Какво можеш да направиш, ако искаш да се погрижиш за природата:

  • Да замениш пластмасовите кутии за храна със стъклени. На първо място те визуално изглеждат по-приятни, но по-важното е, че употребата им е здравословна. Стъклото осигурява възможност за хигиенизиране на съда, което при пластмасата е невъзможно да бъде осъществено. Освен това в масово разпространените кутии от пластмаса има множество съставки, които не са полезни за човека като: фталати, бисфеноли и други токсични вещества. При поставяне на топла храна в пластмасов съд, който е петролен продукт, Вие способствате тези вещества да влязат в реакция с храната Ви. Съхранението на продукти в хладилника Ви в стъклени кутии също е нещо, което може да направите и по този начин ще намалите ежедневното приемане на вредни вещества, съдържащи се в широкоразпространените пластмасови кутии.
  • Да се откажеш от чашите за еднократна употреба. В ежедневието на детето Ви, а и във Вашето вероятно присъстват множество чаши за еднократна употреба. Направете персонални чаши от материал като стъкло, инокс и др. Първо, че ще бъде по-полезно, второ, че е по-приятно, а вероятността от разсипване на съдържанието е намалена, тъй като ако стиснете чашата тя няма да се смачка. Изчислено е, че сумата, необходима годишно за пластмасови чаши в детската градина за всички деца е 5 000 лв. Колко много можем да направим за условията в детската градина, ако спестим този разход и го инвестираме в нашите деца.
  • Да замениш пластмасовите бутилки за водаПластмасата, която е използвана за бутилирането на вода и напитки не е предназначена за многократно използване. Сами може да се уверите в това, ако разглобите диспенсъра си и видите напластяванията по дъното. Въведете стъклените дамаджани и шишета. Вкусът е много по-добър! Освен това при създаването на пластмасовите продукти се отделя над 2 тона въглеродни емисии, а за изгарянето им още 1,4 тона, при който процес във въздуха се отделят токсини, водещи към генни мутации, хормонални смущения, рак, астма, алергии и други.
  • Да използваш зеления контейнерБъди стъклЕКО, като спомагаш за рециклирането на стъклото. Не забравяй – когато изхвърляш опаковките от стъкло, предварително хубаво да измиеш бутилката или буркана. Стъклото може да бъде рециклирано и повторно използвано, а в България вече можем да се похвалим с площадка за рециклиране на стъклени отпадъци.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара