Един от последните проекти на холандското архитектурно бюро MVRDV представлява поетичен технически подвиг. Става въпрос за реконструкция на фасадата на стара къща на една от търговските улици в Амстердам и замяната й почти напълно със стъклени тухли, които имитират до най-малкия детайл автентичния облик на сградата.

снимки Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Самата къща е на четири нива, като на първите две се помещава търговски обект на площ 620 кв.м, a на последните две има жилища. Фасадата по много интересен начин преминава от стъклени към традиционни тухли, като границата между двете наподобява пикселизирането на изображение. Запазването на част от оригиналната облицовка е съобразено със закона за устройство на градската среда, според който не могат да се правят промени във фасадите на жилищните сгради от историческия център на града. По този начин е постигнат интересен ефект, при който долната част на сградата сякаш е в процес на дематериализиране, а горната сякаш се извисява над нея. Техническата реализация се оказва истинско предизвикателство.

Архитектите от MVRDV работили в сътрудничество с партньори за разработване на технологии, които да направят проекта възможен. Въпреки деликатния аспект на фасадата, тя всъщност е изключително стабилна. Всяка тухла е излята и оформена индивидуално в стъкларско ателие близо до Венеция. А прозрачното лепило, което служи за спойка между тухлите, е специална разработка на техническия университет в Делфт в сътрудничество с водеща инженерна фирма. Според архитектурното бюро този проект осигурява интересно решение за реконструкция на фасади в историческите центрове на европейските градове, които поради глобализацията на търговията на дребно загубват своя характер и се хомогенизират.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара