Септември и октомври са месеците на най-голямото изобилие от зеленчуци и плодове на пазара. Следователно, това е и най-благодатният период за зареждане на домашния фризер, защото можем да направим спокойно своя избор.

Обикновено замразявам това, което вкъщи обичаме най-много: червени чушки в няколко варианта, патладжани и карфиол. Ако остане място в замразителя, добавям по някое пакетче къпини, боровинки…

47

снимки:Асен Балабанов

Плодове

Боровинки: Измийте и подсушете боровинките. Разпределете ги в пликчета, без да сте ги бланширали. Боровинките се замразяват еднакво сполучливо както в натурален вид, така и поръсени със захар. За да ги използвате за сладкиш, украса на крем или сладолед, трябва да ги извадите от замразителя три часа по-рано.

46

Грозде: Измийте гроздовете, отделете внимателно зърната от чепката и ги оставете да изсъхнат от водата. Наредете ги в плоска тавичка, сложете ги във фризера за 2 часа, след което прехвърлете зърната в полиетиленови торбички. (По същия начин се замразяват и ягодите). Ако сте мераклии, смесете бяло и червено грозде. Така от замръзналите пакетчета можете да изваждате толкова зърна, колкото са ви необходими за сладкиш, за украса на десерт или за плодова салата. Гроздето се размразява два часа преди употреба, а в плодова салата може да се сложи едновременно с другите плодове.

Пъпеш: Замразява се в захарен сироп и също се използва за плодова салата или за домашен сладолед. Размразява се за два часа при стайна температура.

plums-693541_640

Сини сливи: Те се замразяват изчистени от костилките и разделени на две половинки. Ако искате да запазите естествения вкус на сливите, трябва да ги поставите във фризера сурови в полиетиленови пликчета. Можете обаче и да ги запечете със орехи и да ги замразите в кутии. Размразяването им продължава два часа и са много подходящи за домашни сладкиши или тарти.

Зеленчуци 

Всички зеленчуци се замразяват след 2-3 минутно бланширане. То помага да се запазят ензимите, които предпазват от разваляне, да се съхрани цветът им и да се намали нужното време за тяхното приготвяне. В резултат от бланширането обемът на зеленчуците се намалява и така става възможно прибирането на по-голямо количество продукти във фризера. Бланширането обаче е противопоказно при доматите, картофите, бялото зеле и салатите, тъй като те имат високо съдържание на вода. Трябва да се знае, че всички видове зеленчуци могат да бъдат замразени и под формата на вече сготвени ястия.

48

Зелен фасул: Фасулът се почиства, измива и нарязва на няколко части. И белият, и зеленият фасул се бланшират по 2 минути, отцеждат се от водата и се замразяват в полиетиленови пликчета. Обикновено правя малко количество – за гювеч или зеленчукова супа. Размразявам го за 5-6 минути във вряща подсолена вода.

Бакла: Баклата се замразява като зеления фасул и също е от тези зеленчуци, които са предпочитани от вегетарианците или тези, които поне нямат нищо против постните манджи.

Бамя: Бамята е много нежен зеленчук. Ето защо, след измиването й дръжките се отрязват внимателно и се бланшира само за 1 минута. Отцежда се от водата и се замразява за гювеч и яхнии в полиетиленови пликчета. Преди да се прибави към останалите продукти, се размразява два часа при стайна температура.

beetroot-687251_640

Червено цвекло: Изберете малки главички цвекло, измийте ги добре и ги варете в подсолена вода 40-45 минути. Изстудете ги, обелете ги и ги замразете цели или нарязани на кубчета или на ленти за салата.

Моркови: Изберете малки моркови, измийте ги и ги бланширайте 5 минути, ако искате да ги замразите цели за гарнитура. Ако са по-големи, нарежете ги на кубчета и ги бланширайте 2-3 минути. Приготвени по този начин, морковите се използват за руска салата, яхнии и супи. Комбинирани с нарязан на кубчета керевиз, са готови за традиционните за зимата боб и леща. Нарязани на кръгчета или пръчици и бланширани също 2-3 минути, са подходящи за яхнии и рагу. Размразяват се, като същевременно ги доварявате 5-10 минути.

Карфиол: Изберете стегнат карфиол без кафяви петна. Измийте го, накъсайте го на цветчета и го бланширайте 3-4 минути. Оставете го да се отцеди добре върху чиста кърпа и го замразете в полиетиленови торбички. Размразява се във вряща подсолена вода с доваряване.

16a

Праз: Празът се замразява в края на сезона без да се бланшира, нарязан според вида на ястия, които ще приготвяте с него. Ако предпочитате да готвите с праз вместо с лук, или ако често отслабвате с така наречената “зелева супа”, в която празът е незаменима съставка, изключително удобно е да го имате във фризера ситно нарязан в полиетиленови пликчета. Това спестява много време. Нарязаният на парчета праз се размразява във вряща вода 8-10 минути, докато нарязан на ситно се готви без размразяване.

Чушки: Според общоприетото правило чушките не се бланшират, но аз ги бланширам за 1-2 минути, за да си спестя място. Замразявам печени зелени и червени чушки за салата (разбира се, без да ги бланширам); чушки за пълнене (бланширани) като ги изцеждам от водата и редя по 6-8 чушки в полиетиленов плик; за гювеч (винаги ги смесвам с патладжан, тъй като ги прибавям накрая, заедно с бамята). Замразявам сурова чушка за сандвичи със смес от сирене, масло и подправки. Срокът на съхранението им е до 3 месеца.

19

Патладжан: По принцип патладжанът се измива, оставя се да изсъхне, реже се на кубчета (за гювеч), осолява се, за да изтече горчилката и се бланшира 4-5 минути. След това се подсушава с чиста кърпа и се замразява в полиетиленови пликчета. За гювеч се комбинира с чушки; за кьопоолу се замразява изпечен, обелен и отцеден от сока си, като също може да се комбинира с една-две изпечени и обелени чушки. Замразявам и цели малки патладжанчета за “имам-баялдъ”. Измивам ги добре, правя четири нареза, осолявам ги, изцеждам ги от горчилката и леко ги запържвам. След като изстинат, ги замразявам на порции в кутия или по-голям плик. Обикновено правя един-два плика за разнообразие през зимата. Замразявам и пържени патладжани за мусака или за доматен сос. В този случай ги нарязвам на кръгове или по дължина, осолявам ги и леко ги запържвам. Отцеждам ги от мазнината върху абсорбираща хартия и ги замразявам на дози в полиетиленови пликчета. Също не се увличам в количеството – 3-4 пакета са напълно достатъчни за четиричленно семейство.

vegetables-657969_640

За разлика от западната домакиня, която замразява готови ястия, ние все още сме поклонници на замразяването, което само ни избавя от бурканите. Много от българските домакини определят количеството на продуктите за замразяване според капацитета на фризера си. Затова трябва внимателно да прецените какво най-често готвите и какво обичате. За собствено улеснение сложете етикети на пликовете. Почти във всеки магазин има хладилна камера с най-различни зеленчуци, продават се и комбинирани смески, така че преценете от какво и как да си направите домашна зимнина.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара