Невиждан театър е първата и единствена в света трупа от незрящи актьори, които творят в сферата на визуалния театър: Театърът на сенките, Марионетният театър и Театърът на визуалната импресия. Трупата се завърна преди броени дни от международния театрален фестивал „Рязанские смотрини“ в Рязанск, Русия, на който взриви 400-местна зала с представлението „Сянката на моята душа“.

UnseenTheaterRussia3

„Всички плачеха и подсмърчаха с озарени лица – каза художественият директор и режисьор на фестивала Валерий Шадски. Наложи се с пакет салфетки да стоя на вратата и да раздавам на минаващите колеги и колежки покрай мен.“ „Не ми стигат думи да опиша как ме разтърси и развълнува този спектакъл. Но това, което допълнително ме изненада бе, че за пръв път откакто съм в театъра „големите, утвърдените и непогрешимите“, които не съм чувал да харесат без резерви нещо, сега единодушно и възторжено говореха „това е изключително!“, разказа младият актьор Сергей Дубков.

UnseenTheaterRussia

Невиждан театър получи покани за пет фестивала

на различни места по света. Фестивал „Рязанские смотрини“ не е състезателен, но в регламента му всеки театър връчва своя награда на представлението, което счита за най-стойностно. И в това Невиждан театър получи признание, като се оказа с най-много отличия.

UnseenTheaterRussia2

Незрящите актьори, обучени посредством уникалната театрална методология на доц. д-р Велимир Велев, създават изкуство, което ги извежда далече извън категориите „театър на хора с увреждания“ и „арт терапия“ и ги поставят в редиците на „зрящите“ професионалисти. Нещо повече, Невиждан театър е оценен от критиците, като истинско явление в професионалния театър.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара