Ти си голямо момиче и щом си се изнесла от вашите, значи можеш да се справяш сама. Сигурни сме, че ще се справиш и с покупката на една кола.

В този брой на “Жената днес” аз и моят приятел Тошо ще бъдем твоите ангели-хранители и само ще ти помогнем да бъдеш по-уверена в това начинание.

vintage-1950s-887272_640

Начало.

Не изкарвай книжка само защото си завършила училище или университет. Шофьорската книжка не е част от житейския ти път. По същата логика не се жени само защото това следва. Мъж се избира по любов, а книжка се изкарва, когато си сигурна, че ще ползваш кола. Познавам една камара мацки, които са си изкарали книжки преди 7-8 години, ама вече са забравили къде е задната скорост. Та, когато си си подредила нещата и си видяла, че колата в твоя делник е без алтернатива – тръгвай, зайче!

Искам кола ! Искам кола!

Ок. Новата кола е опция и ти стискаме палци да имаш пари за такава, но ако си с едни 5-10 хил. лева, тръгвай по автокъщите.

Никога не отивай там без концепция, само “да разглеждаш”. Кво да им разгледаш?! Коли. Формулирай си критерии и тогава започни търсенето. Не отивай на Горубляне, защото може и да има хубави коли, но общият имидж на тържището и търговците там е кофти. Никога не давай ухо на приказките, че колата е карана от баба в Германия, която я е карала само до супермаркета. Или че колата е карана от монахиня в Северна Италия. Това съм го чувал и щях да падна! Недей да си мислиш и че ако си купиш колата от чужбина, ще удариш джакпота. И там автокъщите ги държат българи, сърби, албанци и т.н. Хубавите коли са скъпи, а по-непретенциозните ги карат тук. Но това не ти пречи да намериш твоята кола. Насочи се към автокъща, която изглежда добре, има хубав сайт и често зарежда с коли. Щом зареждат често, значи и продават често, което е добър атестат.

Не се шашкай излишно.

Не се опитвай да търсиш майстор, с който да ходите и да гледате колите. Колкото и да се завира в двигателя и да пълзи под колата, майсторът няма да може да открие съществените недостатъци по колата. Попитай в автокъщата кога им пристигат автовозите и виж колите във вида, в който идват. Обикновено са прашни и мръсни, но така колата се разбира най-добре дали става или не. Ако видиш двигателя и по него няма течове, колкото и да е прашен – става. Като го лъснат – нищо не се разбира. Виж как изглежда купето. Може да не е чисто, но ако изглежда солидно и не е захабено, значи добре. Виж дали не са захабени педалите, скоростите и воланът. Ако – да, ти не си за тая кола. Автокъщата, която ще ти покаже без проблем колите си, преди да ги лъснат, явно няма какво да крие. Най-вероятно са й превъртели километража, което е възможно, дори и да е дигитален. Но запомни, че колата не се амортизира от многото километри, ако е добре поддържана.

Поискай обстоен преглед.

За реалното състояние на колата, която си избрала, можеш да бъдеш до голяма степен сигурна, ако я качиш на стенд в сервиз, където да й направят компютърна диагностика. Такъв тест обикновено струва около 70-80 лева. Когато поискаш от автокъщата да си закараш колата в доверен сервиз, могат да ти кажат, че те имат сервиз и могат да я проверят там или че не могат да ти я дадат, защото колата няма номера. Ако е така – бягай от тази автокъща. Вярно е, че колите нямат номера, но добрите автокъщи си имат временни номера, които слагат, за да пътуват спокойно, както и имат репатраци, с които могат да ти я закарат, където си поискаш. Не се хващай на глупостите, че те гарантират за колите си.

Един списък с критерии.

Дори и да си сама, избери кола с 4 врати. Продава се по-бързо, а и слизането, качването и слагането на колана е по-лесно. Избери бензин и не слушай какво ти говорят за дизела. Бензиновите двигатели са здрави и прости, а и можеш да сложиш газова уредба. Задължителната ти екстра е климатик. Не се отказвай от добра кола, само защото няма автоматично отваряне на прозорците.

Избирай по-традиционни коли. По-завързаните марки (Субару например) са здрави, но ако нещо им има, ще луднеш от разходи за части и поддръжка.

Съветите на професионалиста – Тодор Толарски от верига сервизи “Мотоексперт”

Браво на Симо! Отбелязал е всичко, което е важно, а най-силният му момент е по отношение на автокъщите. Стойте далеч от места, в които ви убеждават, че няма нужда да гледате допълнително автомобила, който сте си харесали от пръв поглед. Трябва ви втори, професионален поглед – в сервиза на стенд.

Купувайки кола втора употребаq се пригответе за няколко задължителни процедури. Смяна на ангренажен ремък, смяна на всички масла, смяна на всички филтри (евентуално) задължително смяна на накладки и нови гуми. Дори и настоящите гуми на колата да не ви изглеждат изтрити, като грайфер с течение на годините каучукът им си губи свойствата.

Предвидете около хиляда лева за пълно сервизно обслужване заедно с гумите. Тези разходи за задължителни, за да знаете, че най-важното по колата сте го направили вие, а не някой преди вас евентуално.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара