Рецептите са предоставени от д-р Петър Димков, внук на легендарния народен лечител Петър Димков.

valerian-7860_640

Капки

Приготвяне: Смесват се 20 г тинктура валериана симплекс (чиста), 20 г тинктура кратеги (от глогови листа), 15 г аква ментае (ментова вода), 1 г камфор на прах, 20 г олио ментае (ментови капки). Всички съставки можете да намерите в аптеките.

Как се приема: Сутрин, обяд и вечер 15 минути преди ядене да се вземат по 1 бучка захар с 20 капки от сместа.

Отвара

Приготвяне: Смесват се 150 г троскот – корени, и по 30 г коприва – корени, репей – корени, спирея – корени и надземна част. Вземат се 3 с.л. от горната билкова смес и се запарват в 600 мл кипяща вода. Ври на тих огън 30 минути и веднага се прецежда.

Как се приема: Пет минути след капките се пие по 75 мл. Може да се добавят мед и лимон на вкус.

Добавки

Всяка вечер. На челото да се поставя парен компрес с торбичка, напълнена с цвят от лайка, киснал във вряща вода 5 минути, след това добре изстискан. Поставя се търпимо горещ. Отгоре се слага вестник с вълнено парче. Държи се, докато изстине.

Следва изтриване на челото до сухо и налагане с компрес от 4 хасени парчета, натопени в смес от: камфоров спирт и камфорово масло по равни части. Отгоре се слага вестник и вълнен бинт. Държи се до сутринта.

hrian

При силно главоболие всяка вечер да се слага на главата “шапка”, напълнена с лапа от 5 с. л. настърган хрян, 10 с. л. готварска сол, 6 с. л. царевично брашно и малко топъл оцет. Сместа ври в литър вода 30 минути и веднага се прецежда.

Всяка сутрин. Да се прави лек масаж на челото, слепите очи и носа с върховете на пръстите на двете ръце. Масажът започва от средата на челото към слепите очи и от носа към ушите с продължителност 2-3 минути. След разтривката се смръква с всяка ноздра по 1 щипка домашно енфие, приготвено от анасон – семе, опечено добре до бежов цвят и стрито на прах. Същото енфие се смърка и преди обяд и вечеря.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара