„Време да се живее и време да се мре“ на Ерих Мария Ремарк е новото заглавие от серията „Клуб Класика“ на издателство Хермес. Романът е екранизиран през 1958 г.

Vreme da se jivee i vreme da se mre_2

Времето на действие в книгата е по време на Втората световна война. След две години на Източния фронт немският редник Ернст Гребер очаква с нетърпение триседмичния си отпуск. Знаейки, че той може да бъде отменен в последния момент, младежът решава да не пише предварително на родителите си. Гребер се завръща у дома и се изправя пред другото лице на войната: родният му град е бомбардиран, навсякъде цари разруха.

Vreme da se jivee i vreme da se mre_3

Случайната среща с Елизабет, негова бивша съученичка, връща желанието му за живот. Макар любовта по време на война да изглежда невъзможна, двамата се отдават на чувствата си, решени да изживеят пълноценно броените дни щастие. Отпускът обаче изтича и Гребер трябва да се върне на фронта, измъчван от множество въпроси…

Siyaina zora

 

Чия е вината и къде започва личната отговорност за сторените злини? Кога онова, което обикновено наричат геройство, се превръща в убийство?

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара