Хранителната революция, която Джейми Оливър започна, идва и в България на 19 май. Food Revolution Day се провежда всяка година в над 120 страни по света. Идеята на събитието е под формата на здравословни кулинарни работилници и медийни проекти да достигне до максимално много родители и деца, за да ги вдъхнови и мотивира да предпочитат истинската храна пред захарта и боклуците в лъскави опаковки, като в същото време посочва слабостите на системата и настоява за адекватни законодателни промени.

Денят ще се отбележи със здравословни кулинарни работилници в София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, В.Търново, Русе, Добрич, Монтана, Севлиево, Казанлък, Кърджали, Момчилград. На тези работилници са поканени деца и родители, за да участват в приготвянето и да опитат вкусна и полезни храни, да срещнат хора със сходни убеждения.

Какво разбуни духовете и доведе до революция?

Достъпът до качествена, прясна и здравословна храна е право на всяко дете, твърди Джейми Оливър, който създава движението Food Revolution. То цели да образова децата, че бързите готови храни не са пълноценна храна. Световният ден на хранителната революция поощрява въвеждането на часове в училищата, в които по забавни и интерактивни начини децата да учат за здравословното хранене.

Милиони деца по света страдат от недохранване или затлъстяване, а същевременно западният свят изхвърля тонове храна ежедневно. Джейми Оливър твърди, че образованието е отговорно за отношението към храната.

За какво се борят българските хранителни революционери?

Food Revolution Bulgaria твърди, че децата в българските детски градини ядат предимно тестени изделия (хляб, кифли, макарони, баници), което се оправдава от остарял рецептурник, одобрен от държавата. Количеството захар в стандартните менюта на детските заведения често надхвърля нормите, препоръчани от СЗО, а процентът на пресните плодове и зеленчуци, пълноценните протеини и полезните мазнини е нисък. Според активистите децата в училище имат неограничен достъп до откровено вредни храни, а рекламите ги подбуждат към консумацията им. Същевременно България е пета в Европа по детско затлъстяване.

Повече за хранителната революция ще научите от страницата на нутрициониста Маги Пашова – посланик на Food Revolution в България. 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара