От години страдам от проблеми с вените. От малък козметичен дефект те се превърнаха в сериозен здравословен проблем, придружен с постоянен дискомфорт. Стандартът на живота ми значително пострада – край не само на късите поли, но и на любимия спорт и на дългите разходки, но най-лошото – край на спокойствието и комфорта, защото болките станаха ежедневие. Най-тежка обаче е мисълта, че това, което ти предстои, е още по-неприятно – тромбофлебити, застрашаващи живота, язви – един хроничен проблем, който с годините превръща живота в непоносимост.

Лечението в младините ми започна с леки профилактики и мазила, от които нямаше никаква полза. След това дойде ред на венотиците, за да стигна до месеците с хепарин на инжекции.

Решението беше операция. Тоест няколко операции, защото с една процедура и само с една методика ми казаха, че проблемът няма да бъде решен. Проучвах, питах, съпоставях мнения… За съжаление, не получих така желаното обещание, че всичко ще бъде леко, безпроблемно и спасително.

Предстоеше ми упойка, рязане, дълго възстановяване

и неособено ясни гаранции.

Тогава приятелка ме заведе при д-р Галили. Не като пациент, а просто като наблюдател – да видя и да преценя.

В чакалнята на МЦ “EПИКА“ в София имаше твърде много хора от цяла България. Прикрепват ме към пациент, с когото заедно ще видя как се случват нещата.

Докато чакам, се заговарям с мъж на средна възраст, току-що излязъл от кабинета на лекаря и очаквам да разбера как е протекла процедурата му. За моя изненада се оказва, че при него такава не е имало изобщо и няма да има. И е важно, че ще започна разказа си именно с една несъстояла се манипулация. Защото екипът на доктор Галили и самият лекар не правят манипулации, ако проблемът не е венозен. Единствено след преглед с ултразвуковия апарат д-р Галили разбира дали кандидатът има проблем точно с вените.

Мъжът разказва своята история: преди година имал болки в долните крайници, а лекарите били убедени, че има проблем с вените и предписвали операция. Взимал няколко месеца лекарства, но болките и крампите продължавали. Насрочили му операция. Той обаче решава да посети и доктор Галили. По време на прегледа с изненада научава, че

проблемът му всъщност не са вените, а дископатия

и симптомите са именно от нея.

И изследванията го доказват. Показва ми няколко листа, усмихва се и казва, че е благодарен на д-р Галили не само за тази несъстояла се процедура, но и за коректното отношение на лекаря и целия екип.

Идва нашият ред, но за моя изненада не влизаме при д-р Галили, а при д-р Димитров – общ хирург. Компетентен и опитен лекар, който, за облекчение на пациента, не е припрян, не бърза, говори бавно и внимателно, отговаря на въпроси. Целта му е да обясни всичко – от генезиса на проблема с вените, през развитието му, до самата процедура. Цяла лекция, която изслушвам с интерес: причините за варикозите са много, като генетичните фактори са особено значими, следвани от начина на живот. Разширените вени, както вече добре знам, преставляват нарушение във функционирането на клапния механизъм на съдовете. Получава се задържане на кръвта и тя не може да функционира правилно.

У нас широко се практикуват класическите операции със стрипинг. Проблемът при тях е травмирането на околните тъкани и по-дългото възстановяване, заедно с честите рецидиви и непълното отстраняване на проблемната вена.

Старите методи на склеротерапия пък се правят „на сляпо”, без доплеров контрол, обяснява д-р Димитров. Методът на д-р Галили е изобретен от испански лекар, но усъвършенстван в САЩ и Израел – прави се прецизно доплерово изследване, за да се установи къде е проблемът. След това самата процедура представлява

инжектиране на специално вещество под ултразвуков контрол

Препаратът  е изключително качествен, добре познат и използван от години.

Питам какво все пак отличава процедурата на д-р Галили? Отговорът е, че той използва препарата под формата на  пяна, която има по-голяма активна повърхност. Така лекарството има по-добър контакт със съда и по-ефикасно реагира с него. Друг важен момент е опитът и умението на лекаря да контролира вкарването на веществото – с доплер се установява къде са повредените участъци и д-р Галили много прецизно дозира субстанцията. А  контролираното движение на лекарството намалява възможността за усложнения и е

най-ефикасният и нискорисков метод,

несравним с предимствата си пред останалите методики.

Задавам логичния въпрос защо методът на д-р Галили не се използва масово. Всъщност, той се използва, казва д-р Димитров, и това е най-добрият познат метод до момента. Но не са много специалистите, умеещи да го прилагат. Причината е, че качеството на ултразвуковия контрол силно зависи от субективния фактор – лекаря. А за точната преценка на количеството инжектирано вещество, значение имат квалификацията, опитът и бих казал геният на специалиста. Методът е труден за усвояване и иска много, много работа и години практика. Именно уменията на лекаря са в основата на преценката кои клапи са дефектирали, кои трябва да се затворят, с каква концентрация на веществото, под какво налягане… много фактори, които трябва изключително фино да се преценят. А доктор Галили го умее – не само защото е квалифициран, но и защото

през ръцете му са минали хиляди пациенти

Интересувам се какво става след това, когато тази вена вече е необратимо изменена? Препаратът „затваря” вената, а по-късно веществото се абсорбира от организма. Вената спира да функционира, кръвта намира други пътища и когато дълбоката венозна мрежа работи, изцелението става факт. Всъщност много малък процент от кръвта минава по повърхностната венозна система.

В кабинета на д-р Димитров се снема подробна анамнеза на пациента. Така се установява дали има противопоказания, какви лекарства са взимани и взимат в момента и дали оплакванията от вените не са съпроводени с други здравословни проблеми. Пациентът получава и телефон, на който може винаги да поиска и получи консултация.

Така. Предстои да влезем при самия д-р Галили. Отказвам, защото се притеснявам, че ще трябва да гледам болки и кръв. Приятелката ми настоява, че няма нищо подобно. Съгласявам се.

В кабинета няма напрежение, няма бързане, няма припряност. Сядам встрани и наблюдавам. Пациентът първо преминава през

подробно доплерово изследване

Това не е първият му преглед – преди да стигне до д-р Галили, той е имал възможността  да се увери в състоянието си, и е бил прегледан от друг български лекар, запознат с методиката.

След прегледа на д-р Галили пациентът ляга на леглото, а специалистът подготвя лекарството, което ще инжектира  под ултразвуков контрол.

Виждам съвсем ясно на екрана къде влиза иглата. Този метод е много подходящ за лечението както на малки и средни вени, така и на големи разширени вени и операцията вече е отживелица, обяснява д-р Галили. С помощта на ултразвук се установява проблемната вена,

която не винаги се вижда на повърхността на крака,

което е и голямата разлика със склеротерапията на повърхностни вени, която се практикува от много лекари, но реално не може да постигне желания лечебен ефект. Те инжектират склерозиращо вещество във видимата вена, а не във вената или участъка, откъдето реално тръгва проблемът.

Цялата процедура трае секунди, няма упойка, няма болка, няма кръв, няма ужас! Питам пациентът усеща ли нещо? Нищо, леко бодване, отговаря той, усмихва се и дори позволява да снимам.

Не мога да не се възползвам от случая и продължавам да разпитвам д-р Галили. Какво следва оттук нататък? Ще изчезне ли вената? Не, това няма да стане с магическа пръчица, отговаря д-р Галили. Това е процес, който отнема от няколко седмици до няколко месеца понякога  – веществото запълва вената, склерозира я, тя се втвърдява и така се елиминира кръвотокът, след това веществото се абсорбира. Третираните вени стават кафяви и по-твърди, но с времето изсветляват и твърдините се разсейват.

Ще има ли болка по-късно, какво става оттук нататък…

Да, възможна е лека, пареща болка, сърбеж, тежест първите дни и седмица, при всеки е индивидуално.

Може ли да се случи нещо наистина притеснително при тази процедура? Всяка манипулация може да има усложнение, но рискът в този случай е абсолютно минимален.

Знам за притесненията, че след като д-р Галили замине, няма кой да наблюдава пациентите. – „Това е напълно неоснователно притеснение”, казва той. След манипулацията пациентът остава във връзка със  специалистите на медицинския център в София, които са постоянно на разположение. Контролният преглед е не само възможен, но и задължителен.

Интересувам се колко време е възстановяването, като очаквам, че пациентът ще е извън строя поне месец. Греша.

Още на същия ден може да отиде на работа. Или дори да участва в спектакъл вечерта, ако е актьор, каквито научавам са немалко от

пациентите на лекаря-спасител

И тъй като тялото се бори срещу чуждото вещество, има частичен риск да се наложат още манипулации. Това обаче е индивидуално – най-често е достатъчна само една процедура, рядко се налагат две или повече. Виждам го при повечето от дошлите за контролен преглед пациенти.

Искам да се възползвам максимално от възможността да говоря на живо с д-р Галили и продължавам с разпита: Питам го има ли митове за разширените вени, които упорито се поддържат?

Да, като например това, че високите токчета предизвикват разширени вени, или пък, че през лятото не може да се прави склеротерапия. Вярно е обаче друго, на което не се обръща нужното внимание – дългото летене със самолет, над 3 часа, е сериозен риск и затова е много важно да се раздвижваме по време на полета, казва лекарят.

Пациентът, с който заедно преминахме през тайнството на склеротерапията под ултразвуков контрол, става и тръгва бодро към вратата.

– И наистина не боли, потупва ме по рамото с усмивка.

Д-р Яир Галили е шеф на Клиниката по венозни заболявания към института “Мор” в Тел Авив. Методът  склеротерапия под ултразвуков контрол е усвоил по време на двегодишна специализация в САЩ. След това повече от 15 години практикува този начин на лечение, като е извършил хиляди манипулации по света – САЩ, Израел, Румъния, Хърватия и у нас.

През 2010 г. Министерството на здравеопазването и БЛС издават необходимите документи, даващи му право да извършва медицинска дейност в страната.

Д-р Галили преглежда и извършва процедурите си в МЦ „ЕПИКА”. Той ще бъде в България от 8 до 11 юни. Тел. за контакт 0879 853 557

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара