По образование е политолог.  По професия – гримьор. Но в последните години най-често можете да я срещнете с клетка в ръка, уловила поредната бездомна котка, която надлежно кастрира, лекува и в последствие задомява. Тя е Силвия Стойчева и няма особена нужда от представяне, тъй като заради професионализма си е добре позната в публичното пространство.

Преди три години Силвия решава, че преобразяването на човешките лица не й е достатъчно и решава… да отвори бар. Така се появява уютното заведение за домошари, наречено „Без бар“. Наподобява хол, в който приятели или там запознали се бъдещи другари могат да пият ароматно кафе и домашна лимонада на сладки раздумки.

Наред с желанието си освен лицата, да разведрява и душите в своето заведение, Силвия остава вярна на любовта си към животните и обособява пространство за спасяване на четириноги на втория етаж на бара.

Спасителната „хралупа“ за котета в беда

се превръща в основа за новото й начинание – Коткотел Cat’s Home.  

Тя обаче не се отказва от спасителките си акции. За целта – склада на коткотела е превърнат в спасителен център, който тя нарича „котешка стая“. В нея се лекуват и намират подслон няколко бандита, които скоро ще заминат за новите си домове. Когато това се случи – местата им ще бъдат заети от други нуждаещи се. А нуждаещи се винаги има, казва Силвия със съжаление.

Когато говори за бездомните животни, очите й се пълнят със сълзи. Когато пък заговори за щастливите истории, десетките осиновени котешки „принцове и принцеси“, както ги нарича тя, започва да се смее.

Всъщност, идеята да направи коткотела й хрумва преди месеци, когато няколко от осиновителите я попитали къде могат да оставят прясно придобитите си космати приятели, когато заминават на почивка. „Толкова исках да им помогна, но за да е качествена такава помощ, и да не застрашава по никакъв начин сигурността на животните, тя просто трябва да е услуга“, разказва Силвия.

„В един момент желанието да се занимавам с животни надделя над това да имам бар и наред с другите обстоятелства, които разказах, в началото на годината взех решение да направя хотела, който ми е мечта от години“, казва още тя, докато ни развежда в … коткотела.

„Мястото е уникално, защото всяко животно е в отделно помещение. Не е в клетка, както се случва на повечето места. В кабините, или така наречените суитове, има легълца, къщички, катерушки и играчки“, разказва тя за новото си начинание.

И точно докато разяснява екстрите, минавайки покрай едната кабина, от нея се чува човешки глас. А питомецът вътре се оживява. На смаяните ми погледи Силвия отговаря със смях. „Това е най-важната ни екстра – когато оставите котката си, сваляте нашето приложение и

освен че си виждате животинката, може и да й говорите,

а и ако е от приказливите, да я слушате. В тоя смисъл – с човешки глас не ви говори нашият гостенин, а неговият стопанин, който в момента е във Франция и е намерил време да поговори на своя приказник“, разказва Силвия.

Цените в коткотела са съобразени с българските възможности, въпреки че е направен по най-добрите европейски стандарти за тази услуга. „За редовни клиенти имаме отстъпки, за по-дълъг престой също, изобщо – имаме стройна система, в която клиентите да са доволни“, казва Силвия. И допълва, че най-важното обаче не са камерите, висококачествената храна, двудневното чистене и „прочие битовизми“. „Най-важното е личното отношение. Това не е просто работа. Това е призвание. Животните не могат да ви кажат как са – те могат да ви покажат. Дали тъгуват за стопаните си, дали им е скучно, дали имат нужда да бъдат гушнати, погалени или просто си хейтят и трябва днес да ги оставите на спокойствие.

Всеки клиент получава нежност, целувки, сресване

– получава ВИП-отношение“, разказва запалено Силвия.

И докато прави това, в краката й се отърква черната пантера Офелия. „Фофи е нашата хостеса. Още когато правих бара, си ме хареса, засели се, минахме през ваксини и… сега си живее тук – долу в лобито на коткотела“, добавя хотелиерката-гримьор.

След което ни праща да си ходим, защото „ей сега започва голям екшън“, казва тя.  А екшънът се състои в обгрижването на всички клиенти. „Едната е персийка, трябва да се среши. А другият има да приема животоподдържащи лекарства“, обяснява тя.  „След като обгрижа гостите, трябва да се преоблека с други дрехи, защото хигиената преди всичко, и да навестя нашите спасени мъници. Изобщо – котешки истории“, заключва Силвия.

Коткотел Cat’s Home се намира в центъра на столицата. На улица „6-ти септември“ 54.  Все още няма сайт, казва стопанката му.  „Нямам време кога да свърша това, но и на него ще му дойде редът“, ни съобщава припряно, заключвайки вратата.

Затова пък всичко свързано с Коткотела можете да намерите на страницата му във Фейсбук.

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара