В последните години темата с женската енергия стана толкова актуална, че в момента се бори да се настани на пиедестал, наречен клише. Разбира се, причините за този бум в търсене на женствеността и интегриране на женските ценности има своите корени. Независимо дали ще става дума за създаване на изобилен живот, построен върху женските принципи, поддържане на партньорски отношения или отразяване на женската ни сила във всичко, което правим, ние, жените, смело прегърнахме другата половина от себе си, която сякаш сега откриваме.

Не трябва да забравяме обаче уроците на миналото и човешката склонност да залитаме в крайности. Сподвижничките на феминисткото движение от миналия век не са си представяли, че ще дойде ден, в който жените ще се носят с дилемата „Коя съм аз“, „Какъв ще е животът ми?“ и „За това ли работих толкова?“. Всяка крайност дава деструктивни резултати. Затова трябва да сме внимателни, когато залитаме в крайна нужда да бъдем единствено в женската си сила. Защото, ако искаме да имаме бизнес/кариера, да бъдем лидери, да имаме глас, който променя животи, се нуждаем от нея – мъжката част от нас.

Как изглежда залитането в крайната точка на женските ни енергии? 

 • Представяме си, че е нужно да визуализираме и привличаме желаното, без да се ангажираме с действия
 • Живеем със заблудата, че успешните жени прекарват делника си в СПА и фитнес салоните, защото разполагат с деня си
 • Притесняваме се да се похвалим за постигнатите резултати, да не би да изглеждаме твърде напористи
 • Илюзорно си мечтаем за живот в Бали, с цвете в косите и дълги рокли, които да съхраняват женската връзка със земята.

Разбира се, имаме и другата крайност в себе си:

 • Работим до пълно изтощение
 • Притесняваме се да бъдем женствени, за да не ни приемат лековато
 • Страх ни е да се смеем и веселим поради същата причина
 • Не се спираме и за минута през деня си, устремени в задачи.

И двете са проява на болна „женска“ и респективно болна „мъжка“ енергия в нас. Подобно на женските хормони, когато имаме излишен естроген и недостатъчно прогестерон (доста често срещано състояние при жените днес, заради много стрес и куп ксеноестрогени в заобикалящата ни действителност), решението не е да се увеличи дозата прогестерон. Така и при излишна мъжка или женска енергия, решението не се състои в това да увеличим другата. Това не е БАЛАНС.

Балансът между женската и мъжката енергия се постига повече като танц между двете, в който осъзнаваш от коя в кой момент се нуждаеш повече, за да живееш пълноценно и осмислено.

Има моменти, в които да се отдалечиш и притихнеш, да се вглъбиш и потърсиш интуитивно кое е правилното решение, кой проект не си заслужава времето и средствата, които влагаш, кой бизнес партньор не е добър за теб. А има и време, в което запретваш ръкави и се заемаш със случване на идеите и мечтите ти. Това е танц, а не строго разделен поравно баланс между мъжкото и женското. Природата не ни е измислила така.

Мъжката енергия в услуга на жената-предприемач

1. Седни на първия ред

През годините и в работата ми напоследък съм забелязала, че когато в залата за срещи или конференции има мъже, те са тези, които сядат на предните редове и поемат инициативата, които се изказват и които определено не започват изреченията си с „Не искам да натрапвам позицията си, но…“. Оказва се, че на нас жените ни трябват двойни усилия да вземем думата, да изложим становището си и да поискаме. Разбира се, голяма част от наблюденията през годините са включвали и самонаблюдение.

Когато си лидер в своя бизнес, екип или професия, не можеш да си пасивна, чакаща разрешение, покана или да дадеш предимство на всеки друг преди себе си. Налага се да се качиш на сцената под прожекторите и да държиш реч, да имаш глас, да бъдеш инициативна с клиентите, екипите си и партньорите си. Това те прави лидер, а днес светът определено се нуждае от повече жени-лидери във всички сфери на живота.

2. Създай структура, която работи за теб

Основната функция на мъжката енергия е да подсигурява и защитава. Ако тази енергия е здрава в нас, тогава като жени с бизнеси ние ще я използваме, за да създадем структури, които са в наша помощ. Предварително планиране на проекта, залагане на технически детайли, изграждане на дневен ред, организиране на хора и ресурси, стъпки, които те водят последователно. Всичко това изисква мъжка енергия – действие, планиране, анализ. И именно тя е тази, която ще ни донесе финансов просперитет (ще ни подсигури) и ще ни защити от прегаряне (едва ли успешно ще се подготвиш за срещата си с инвеститорите, ако не си се подготвила предварително и „не си си написала домашното“).

Много често имаме резистентност към всички тези дейности, защото си представяме, че ако имаме истинска женска енергия в бизнеса си, трябва да отдаваме повече енергия и време на визията, стратегията и креативността. И това ще е възможно само ако сме използвали мъжките си качества, за да се подсигурим и подкрепим. Ако си изхабена и изтощена, ако си разпиляна в хиляди посоки и дейности, ако не изкарваш пари от бизнеса си, едва ли ще си особено творчески настроена. Сега разбираш защо е важно мъжките структури да служат на жената-лидер и предприемач в теб.

3. Говори от позицията на силата

Един от начините, по които предварително се обричаме на неуспех, е като говорим като „малки, сладки добри момичета“.

 • „Извинявай, че те притеснявам, но…“
 • „Надявам се, нямаш против…“
 • Завършваме изреченията си с въпросителна интонация, показвайки съмнение и неувереност в казаното
 • Вадим детския глас на момиче на 6 години
 • Използваме умалителни – „страничка във Фейсбук“, „рокличките, които правя ръчно“, „докладчето е подписано“, „дъщеричката ми ме чака“ – свидетел съм на всички подобни изказвания на жени, които са безкрайно талантливи и в същото време се свиват подсъзнателно в черупка, която умишлено уврежда капацитета им.

Всички жени носим в себе си архетипа на Доброто момиче, което чака одобрение и похвала. Така сме отгледани от патриархата. Проблемът е, че в истинския живот и в кариерата този архетип е напълно безполезен и незрял, за да ни позволи да развием потенциала и талантите си.

4. Едно решение променя всичко

Едно от най-трудните неща за нас, хората, е да живеем в неопределеност – да не знаем какво ще се получи, дали повишението, което получаваме, е точно нашето, да не знаем дали бракът ни ще е щастлив, да не знаем ще имаме ли деца, да не знаем бизнес начинанието дали ще оцелее и ще се превърне ли в бизнес.

Толкова сме свикнали да контролираме и да предпоставяме резултатите (мъжка енергия), че когато се озовем в реална ситуация от живия живот, се налага да проявим женската си сила да чакаме. И не можем, трудно ни е.

И ако тези ситуации наистина изискват да се научим да живеем в настоящето, без да отправяме поглед далеч в бъдещето и да се тревожим, има ситуации, които изискват да вземем решение сега:

 • Да се запиша ли за тази коучинг програма или не
 • Да стартирам ли бизнес или не
 • Да си наема ли скъп хотел или не
 • Да продължавам ли това неслужещо ми бизнес-партньорство или не

Това са ситуации, в които не се налага да живеем в неизвестното, защото това ще ни спира и саботира. Единствено вземането на решение, което е ясна проява на мъжката енергия в нас, ще ни „отплете“ и придвижи напред.

5. Спри с мултитаскинга

Жените сме абсолютно способни природно да мултитаскваме. Природата ни е създала с това качество, за да можем едновременно да гледаме децата си, да поддържаме пещерния огън и да се ослушваме за опасни звуци, идващи от гората. Ако мъжете бяха устроени така, нямаше да могат да се концентрират и да ловуват, пазейки се от зверовете.

Проблемът е, че тази ситуация, която описах, е била валидна преди повече от 5000 години. Сега не се налага да използваме това си женско качество, за да оцелеем. Днес, ако искаме да сме концентрирани, продуктивни и да се придвижваме напред, дори да е бавно, имаме нужда от фокус. А когато правим няколко неща едновременно, мозъкът ни се изтощава по-бързо.

Затова, ако имаш отворени няколко прозореца на компютъра си, месинджъри и четеш мейли, докато работиш по бизнес проект, не очаквай нищо добро. Вероятно в края на деня си не просто уморена, но и недоволна, че „нищо не си свършила“.

Хората сме създадени да имаме и мъжко, и женско в себе си. Затова вслушвай се повече в себе си, избягвай крайности и действай, когато му е времето. Женското и мъжкото в теб знаят как да танцуват, стига ние, с интелектуалния ни потенциал, да не им пречим, а да се възползваме от вродената мъдрост. Може би бизнесът или кариерата ти ще зависят от това.

Още идеи на авторката как да станем успешни жени – в нейния сайт.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара