Българинът е щедър и предприемчив, ако се съди по отговорите в анкетата „Какво бихте направили с един лев“. Тя бе организирана от VIVACOM в рамките на една седмица  в две от най-популярните платформи за масови допитвания – Google Forms и Survey Monkey.

Половината от участниците (48%) са отговорили, че ако имаха излишен лев биха го дарили на човек в нужда. Близо 20% биха се възползвали от промоцията да си купят таблет за един лев, а едва десетина процента биха си купили нещо за себе си. Една четвърт от участниците са дали собствен отговор, различен от посочените в анкетата.

От тях 30 процента също биха зарадвали някого в беда. „Ще купя кокичета от някоя бабка на пазара, за да има и тя 1 лев повече да си купи нещо.“, споделя един от участниците. А друг дава идея как да може да се помогне по-устойчиво само с един лев: „Ще закупя колкото се може повече пластмасови шишета, от които ще взема капачките и ще ги дам в пунктовете за събиране на капачки, които в последствие се превръщат в животоспасяващи апаратури за новородени“. Според родител, дал отговор в анкетата, няма „нищо по-хубаво от това да видиш щастливите грейнали очички“ на своите деца. Затова би дал и последния си един лев, за да ги зарадва. DMS дарителството също е полулярно сред българите, според отговорите на анкетираните.

Сред участниците в анкетата не са малко и спестовниците. Около 20 процента от отворените отговори биха запазили левчето, биха го скрили в касичка или планират да го добавят към спестяванията за лятната почивка.

Предприемчивите участници в анкетата споделят различни идеи как левчето може да се инвестира за по-добра възвращаемост. Няколко от тях се позовават на познатата история с ябълката: „Ще купя ябълки за лев и ще ги измия и продам за два. След това ще купя ябълки за два и ще ги продам за четири”. Шегаджиите, които се надяват на късмет от богат роднина, също са споделили мечтата си да се превърнат в богати наследници. „Ще го запазя и след определени години ще го продам като ценна антика“ зарича се един от анкетираните. Други биха си купили акция, макар и за лев,  от големи компании като тази на Илон Мъск. Сред участниците има и такива, които познават добре телеком кампаниите и биха инвестирали в устройство за един лев.

Един от тях се оказа късметлията, който спечели 4G таблет като награда за участието си в анкетата. Жребият беше изтеглен вчера, 20 февруари, а новият притежател на Prestigio Grace 3157 ще бъде обявен във Фейсбук страницата на VIVACOM.

В анкетата участваха близо 400 души. Тя се превърна в своеобразно непредставително проучване за нагласите ни в един съвременен свят, изпълнен с технологии, но и със съчувствие към ближния. Проучването беше инициирано от VIVACOM във връзка с февруарското предложение за таблети за един лев. Анкетата се състоеше само от един въпрос: „Какво бихте направили с един лев?“  и беше активна в продължение на една седмица – от 13 до 20.02.2018 г. Всички участници бяха включени в жребий за награда – таблет Prestigio Grace 3157 (на снимката).

Facebook Twitter Google+

0 Коментара