Червеното цвекло е използвано за храна още преди 2000 години. В Древния Рим го ценели много високо. Император Тиберий поискал покорените германски племена да плащат данъците си в цвекло и така кореноплодът се разпространил и отвъд Рейн.

beetroot-1383699_960_720

Червеното цвекло съдържа въглехидрати, белтъчини, органични киселини, минерални вещества – соли на калий, калций, желязо, магнезий, кобалт, фосфор, пектини, които ефективно потискат гнилостните процеси в организма. Богато е на йод, целулоза, на витамини от групата В, багрилни вещества, аминокиселини, бетаин и бетанин. В литературата има данни за противораковото му действие.

Най-лесно е да се приготви варено цвекло – става много по-бързо в тенджера под налягане. След това главите се обелват и нарязват на пластинки. Може да се подправят с лимонов сок. Дневната доза е 150-200 грама – просто една салата.

red-beets-1314074_960_720

За какво е полезно:

• Поради високото съдържание на йод, цвеклото се препоръчва при атеросклероза.

• Пектиновите вещества играят ролята на детоксикант в стомашно-чревния тракт, защото свързват солите на тежките метали.

• Бетаинът и бетанинът укрепват капилярите, понижават кръвното налягане и количеството на холестерина, подобряват мастния обмен и работата на черния дроб.

• Цвеклото усилва перисталтиката на червата (поради наличието на целулоза и органични киселини) и е много ефектно лечебно средство при запек и затлъстяване, а от това страдат толкова много жени.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара